Toată România a auzit despre ”minunile” făcute de administratorul mesianic Ilie Bolojan în Oradea şi Bihor. Nici nu aveai cum să ratezi știrile, ținând cont de căruțele de bani pe care le-a ”investit” în imaginea sa.

Din 2015 până astăzi, a promovat aceste ”minuni” prin intermediul APTOR (Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în regiune), într-o campanie continuă de imagine care a costat orădenii și bihorenii, până acum, vreo 12 milioane de euro. Că doar nu credeți că a scos din buzunarul său atâta bănet…

Nu există vreun material de propagandă despre Oradea sau Bihor sau vreun video făcut de influensări care să nu preamărească omul şi geniul administrativ Ilie Bolojan. Orașul și județul nostru au înflorit și au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de dezvoltare numai și numai mulțumită geniului liderului providențial.

”Bolojan” a ajuns un fel de unitatea de măsură în ceea ce privește buna administrație, în opoziție cu tot ceea ce au reușit ceilalți primari și președinți de Consiliu Județean. Niște mediocrii cu toții! Astăzi, președintele PNL Bihor și al Consiliului Județean Bihor și-a atins apogeul popularității sale la nivel național, fiind propus aproape de toate forțele politice ca viitor prim-ministru.

Să sperăm, totuși, că llie Bolojan nu va extinde ”modelul” său de Bihor și la nivel național. Sau mai degrabă invers: că nu va coborâ România la nivelul Bihorului.

Pentru că în ceea ce priveşte salariile, adică ceea ce ne doare pe toți, situația e nasoală rău. Că betoanele și asfaltul primăriei și ale consiliului județean sunt bune, însă ele nu țin de foame.

Câștigul salarial mediu brut în luna august 2024, nivel național, conform Institutului Național de Statistică, a fost de 8.443 lei, în timp ce, în județul Bihor, a fost de doar 7.040 lei. Adică cu vreo 1400 de lei mai puțin! Cu 7040 de lei, Bihorul a coborât pe locul 24 în topul salarizării, după județe precum Ialomița, Dâmboțiva, Călărași și Neamț. Nu mai zicem de cele din jurul nostru, că toate ne-au luat-o înainte! Practic, Bihorul a ajuns județul muncii ieftine, dar despre asta nu veți citi sau auzi știri…

Este rușinos unde am ajuns cu actuala conducere PNL a județului care cică ”dezvoltă” județul! Sunt bune și asfaltul și betoanele, însă ele nu țin de foame la finalul lunii când un salariat din Bihor constată că există un decalaj imens între nivelul său de salarizare și ceea ce ar trebui să presupună un nivel de trai decent.

Lipsa de viziune în județul salariilor mici

Așadar, Oradea și Bihorul s-au remarcat, cu adevărat, doar prin cele mai mici salarii din Vestul României, restul – ce citiți despre eficiență, fonduri europene și celelalte ”minuni” – sunt doar propagandă.

Datele statistice și analizele economice arată clar Oradea și implicit județul Bihor au un rol marginal, iar economia locală este insuficient dezvoltată. De aceea a și dat Guvernul aproape 100 de milioane de euro pentru deschiderea unei fabrici de anvelope la Oradea. Pentru că suntem subdezvoltați și, fără ajutor, nu am fi fost în stare să atragem o astfel de investiție importantă!

Statisticile recente realizate de Ziarul Financiar arată că județul Bihor nu se afla, în 2023, între primele 10 județe ale țării, din perspectiva Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. Nici măcar între primele 15! Deci, modelul actual de dezvoltare locală este unul deficitar, poate chiar falimentar pentru majoritatea angajaților bihorenilor plătiți în continuare doar cu salariul minim!

Adevărul este că administrația locală nu are o viziune de dezvoltare care să urmărească creșterea nivelului salariilor și, implicit, al nivelului de trai al orădenilor și bihorenilor. Asta, dacă are vreo viziune! Pentru că mulți spun că ”dezvoltarea” orașului și a județului țin mai degrabă de viziunea dezvoltatorilor imobiliari și mai puțin de cea a conducătorilor Oradiei și ai Bihorului, cu Bolojan în frunte. (A.F.)

Va urma…

Articolul precedentA intrat în vigoare legea inițiată de PSD care plafonează dobânzile la creditele date de instituțiile financiare nebancare. Ce trebuie știut
Articolul următorÎncă o țară suspendă spațiul Schengen. Când se introduc controalele la frontierele terestre