„În România este posibil să creşti un business de la zero până la 20 milioane de euro în mai puţin de douăzeci de ani pentru că este un mediu bun pentru business. Am crescut împreună cu antreprenori în transport care acum 15 ani aveau un camion, acum au sute de camioane, care aveau o mică fabrică în industria agroalimentară iar acum şi-au extins de zece ori capacitatea”.
Sorin Pâslaru: Dan Niculae, unul din acţionarii Transilvania Broker, unul din cei mai mari brokeri de asigurare din România, se uită în urmă şi spune că ceea ce a făcut el împreună cu partenerii din Transilvania Broker nu este excepţional, conform unor declaraţii recente la emisiunea ZF Live.
Dar au trecut anii oportuni, s-au schimbat condiţiile favorabile pentru a-ţi deschide o afacere, este astăzi mediul de business mult mai dur şi este mai complicat să faci ceea ce au făcut fondatorii unor companii care au astăzi afaceri de zeci de milioane de euro pe an?
„Cred că acum este cel mai bun moment să-ţi faci o firmă în România. Acum să-ţi faci o firmă şi să-ţi urmăreşti o idee de afacere este foarte simplu. Nu înţeleg de ce suntem pe ultimul loc în Europa ca număr de firme pe cap de locuitor. Nu înţeleg de ce. Pentru că banii sunt ieftini, forţă de muncă există”, spune tot la ZF Live Daniel Mateescu, CEO şi fondator al Keez, o platformă online de contabilitate fondată în iulie 2017 care va ajunge anul acesta, deci după doar şase ani de activitate, la venituri de 4 milioane de euro şi un profit operaţional de 40%.
Keez a venit în 2017 cu ideea de a uşura sarcina micilor antreprenori de a ţine contabilitatea. Fotografiaţi orice hârtie/factură/bon care iese sau intră din firmă, trimiteţi la noi şi vă spunem cât aveţi de plătit la Fisc pe baza unui abonament lunar. Firma are astăzi 7.000 de firme abonate care plătesc câteva sute de lei lunar şi de partea cealaltă apelează la sute de contabili care iau taskurile şi le rezolvă. Un adevărat ecosistem. Iar când eşti în mijlocul unui astfel de sistem antreprenorial, percepţia asupra oportunităţilor de business este cu atât mai acută.
La rândul său Transilvania Broker, aflat pe o piaţă de miliarde de euro, a beneficiat de tendinţa generală de externalizare a vânzărilor de poliţe din cadrul companiilor de asiguare către brokeri dar a şi pariat pe digitalizare de la început. Mai mult, a decis de timpuriu listarea pe bursă, a devenit mai vizibilă şi recent a atras un mare investitor cu capital ceh.
„Să ştiţi că urmărim cu admiraţie dezvoltarea antreprenorilor din România. UiPath (primul unicorn fondat în România – n.red.) este un exemplu extraordinar. Eu predau economie la universitate în Budapesta şi când întreb studenţii ce vor să facă, foarte puţini spun că au de gând să fie antreprenori, cei mai mulţi se văd funcţionari în companii”, spunea recent într-o dezbatere despre dezvoltarea capitalului local în România şi Ungaria profesorul Szabolcs Pasztor, de la platforma de informaţii economice Oeconomus.hu.
În pofida lipsei infrastructurii, în pofida faptului că din cauza unui sistem public de educaţie insuficient modernizat 50% din copiii înscrişi în clasa I nu ajung să ia bacalaureatul, în pofida încărcării cu taxe şi contribuţii a salariilor, în pofida nemulţumirilor la adresa politicilor fiscale, iată că oameni care cunosc la primă mână mediul antreprenorial văd în jur dezvoltare şi oportunităţi în continuare.
Poate puţini realizează ce putere a acumulat astăzi capitalul privat românesc. La o pondere 40-50% în cifra de afaceri totală din economie, estimată la 500 miliarde de euro în 2023 şi profituri nete estimate la 50 miliarde de euro, capitalul românesc are în dreptul său afaceri de 200-250 mld. euro şi profituri anuale de 20-25 miliarde de euro.
Este adevărat că axa industrială este în mâinile multinaţionalelor, cu 24 de CAEN-uri industriale dominate de capital străin şi doar două – industria agro-alimentară şi a mobilei – sunt majoritar cu capital privat românesc.
Însă în servicii, în comerţ, în hoteluri şi restaurante, transport, în IT&C – peste tot unde nu este nevoie de foarte mult capital fix – companiile cu capital privat local şi-au făcut loc precum un vlăstar care caută apa şi soarele şi prinde putere.
Aşa după cum a arătat înotătorul David Popovici României întregi în această săptămână, nu condiţiile sunt cele care determină performanţele, ci ambiţia, determinarea şi starea generală de a-ţi face plăcere să fii în luptă – cu tine însuţi, cu un bazin neîncălzit, cu americanii, cu chinezii sau cu cine o mai fi. (ZF.ro)