Comisia pentru mediu din Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări referitoare la măsurile pe care Uniunea Europeană ar trebui să le ia în ceea ce privește consumul excesiv de haine și deșeurile produse de industria textilă, în contextul în care țările europene cumpără prea multe.

Una dintre propunerile adoptate de comisia pentru mediu a deputaților europeni este introducerea unui pașaport digital pentru produsele textile, prin intermediul căruia consumatorii să primească informații detaliate despre întregul proces de producție și aprovizionare, precum și informații despre aspecte sociale și de muncă.

Parlamentul vrea să reducă consumul excesiv de haine

În plus, se propune ca magazinele și producătorii să nu mai distrugă hainele nevândute, iar consumatorii să primească o garanție pentru durabilitatea produselor textile și informații despre cum pot fi reparate hainele.

Pentru a combate supraproducția și supraconsumul de îmbrăcăminte și încălțăminte, Comitetul invită Comisia și țările UE să adopte măsuri care să pună capăt „fast fashion”, începând cu o definiție clară a termenului, bazată pe „volume mari de îmbrăcăminte de calitate inferioară la niveluri scăzute de preț”, se menționează într-un comunicat al Comisiei.

Membrii Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European propun impunerea de cerințe de proiectare ecologică pentru haine și încălțăminte, astfel încât să fie promovate țesături care utilizează mai puține microplastice și să se reducă cantitatea de microplastice eliberate în timpul proceselor industriale.

Potrivit propunerilor deputaților europeni, revizuirea Directivei-cadru privind deșeurile ar trebui să includă obiective specifice pentru prevenirea, colectarea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor textile, precum și eliminarea progresivă a depozitării deșeurilor textile pe depozitele de gunoi, potrivit antena3.ro.

Hainele care îți pun sănătatea în pericol

De fiecare dată când mergem la cumpărături, suntem preocupați de calitatea produselor alimentare pe care le cumpărăm. Cu toate acestea, hrana nu ar trebui să fie singura noastră preocupare, ci și îmbrăcămintea, care conține chiar mai multe substanțe chimice decât ne-am putea imagina.

Substanțele chimice din îmbrăcăminte pot provoca alergii, eczeme, tulburări endocrine. Semnalele trase de organizațiile neguvernamentale privitoare la chimicalele din hainele de zi cu zi au fost concentrate în sintagma: îmbrăcăminte toxică.

Peste 3.000 de substanţe chimice pot fi factori cauzali de alergie, dintre care cei mai răspândiți sunt: metalele (nichel, zinic, cobalt), excipienți din produsele cosmetice (parafenilendiamina, monothioglicolat, tiomersal etc.), coloranţi din haine, medicamente, latex. (sursa)

Articolul precedentInspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul vicepreședintelui CSM Daniel Horodniceanu / El a amenințat doi polițiști care l-au oprit în trafic
Articolul următorReprezintă mașina electrică viitorul? Cât costă și cât poluează, de fapt