În Olanda, izolată din 15 decembrie, nimeni nu a fost vaccinat împotriva Covid-19. „Majoritatea țărilor au optat pentru primele doze simbolice, am făcut alegerea clară de a nu proceda în acest fel”, a declarat ministrul Sănătății, Hugo de Jonge. „Desigur, mi-aș fi dorit să fim printre primii, dar am făcut alegeri responsabile”, a adăugat el.

O întârziere logistică controversată

Dozele de vaccin Pfizer au fost livrate în Olanda, ca și în alte țări europene. Dar toate etapele pregătitoare nu sunt încă finalizate.

-Abia marți s-au oficializat cele 26 de locuri în care vor fi făcute primele vaccinări.

-Personalul de asistență medicală va fi primul vaccinat, pe 8 ianuarie, la Veghel, în sudul țării, chiar dacă consiliul științific local a recomandat vaccinarea vârstnicilor cu prioritate. Unele centre nu vor începe vaccinarea până pe 11 ianuarie sau chiar pe 18.

-În plus, guvernul explică faptul că are nevoie de timp pentru a pune în aplicare sistemul informatic necesar înregistrării tuturor vaccinărilor și instruirii personalului.

Scăderea încrederii în vaccin

Această întârziere înseamnă că Olanda va fi ultima țară din Uniunea Europeană care va începe vaccinarea. Roel Coutinho, fost director al Centrului pentru Controlul Bolilor Infecțioase de la Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu, a declarat luni că situația este „jenantă”, adăugând că „fiecare săptămână contează”.

Întârzierea înseamnă, potrivit lui, că „supraîncărcarea sistemului spitalicesc va continua mult timp. Are un efect nu numai asupra persoanelor cu Covid, ci și asupra celorlalți, deoarece nu pot fi internați sau operațiile trebuie amânate”. Expertul în vaccinare, Herman Van Der Weide, a fost, de asemenea, foarte critic la adresa guvernului: „Știam din martie că vom avea un vaccin”, a declarat el pentru emisiunea locală Nieuwsuur. „Nu-mi pot imagina de ce durează atât de mult să vină cu un plan”.

În timp ce peste 10.000 de persoane au murit din cauza Covid-19 de la începutul epidemiei în Olanda, organizarea campaniei de vaccinare este o chestiune de încredere. Potrivit institutului de votare I&O Research, încrederea olandezilor în vaccinul împotriva Covid-19 a scăzut în câteva luni, de la 73% în iunie la 65% în septembrie și 59% în noiembrie. „Succesul unui vaccin nu depinde de începerea cu o săptămână mai devreme, ci de a fi atenți și siguri”, a spus ministrul Sănătății. Prudența contribuie semnificativ la acceptarea vaccinurilor de către populație”. (sursa)

Articolul precedentRaed Arafat, despre un lockdown după Sărbători. ”Va fi o creștere a numărului de cazuri!”
Articolul următorValeriu Gheorghiță își asumă eșecul campaniei de vaccinare!