Existența unei Opoziții puternice și frecventabile este un imperativ independent de simpatii politice. Este o condiție pentru sănătatea unui sistem politic, a unei democrații.

spotmedia.ro: Pe de altă parte, oricât de mare e nemulțumirea față de Putere, menajarea Opoziției pentru singurul motiv că e Opoziție nu folosește la nimic. Minciuna nu poate păcăli evidențele, iar cocoloșirea problemelor nu face decât să vulnerabilizeze ceea ce ar trebui să fie o alternativă reală.

Alianța Dreptei, realizată de USR cu Forța Dreptei și cu Eugen Tomac, ar putea fi teoretic o soluție bună de adunare a forțelor fărâmițate ale Opoziției în fața Puterii mamut. Dar care forțe?

USR nu reușește să decoleze. În general, dă vina pe un capac mediatic. 

Dar, pe de-o parte, în emisiunile TV partidul are un reprezentant, pe de altă parte, electoratul țintă al USR nu este captivul ecranelor TV, el poate fi accesat online în felurite moduri, dacă ai ce și cu cine să-i oferi.

Oamenii însă sunt sătui de lozinci. Oricât de bine concepute, oricât de acide, vremea lor a trecut. Cine mai vrea exclusiv mesaje negative are la dispoziție AUR și, pentru formele extreme, pe Șoșoacă.

Există însă o mare masă electorală, exact cea orfană politic, exact cea care ar putea ridica USR, care așteaptă să fie inspirată de lideri cu anvergură, cu viziune, de idei, de soluții.

Dar nu întinse pe pagini întregi, nu complicate, ci lucruri ușor de înțeles, ușor de reținut, ușor de crezut pentru că sunt credibile. Ele lipsesc și USR băltește.

Cu cine se aliază și pe cine include pe lista oferită electoratului său țintă partidul care a promis oameni noi și o altfel de politică?

PMP este un partid mort, cel puțin juridic, aflat sub umbra Elenei Udrea, pentru care a fost creat, ca breloc la Vuiton. Nici ei nu mai ştiu unde e ștampila, mai au niște structuri teritoriale împănate cu personaje dubioase.

De fapt, alianța asta nu face decât să asigure un loc eligibil în PE pentru Eugen Tomac pe voturile USR, loc pe care altfel nu mai avea cum să-l obțină. Loc de pe care a fost scos un userist care a contribuit la scorul care generează mandatul europarlamentar.

Forța Dreptei este alcătuită din oamenii lui Ludovic Orban, fost PNL, și Violeta Alexandru, dar și ministrul Grindă. Dl Orban însuși, prietenul infractorului Nelu Iordache, nu chiar o tânără speranță a politicii românești.

Fostul premier liberal se revendică întruchiparea antipesedismului și este adevărat că a fost marginalizat în USL, dar să nu aibă nimeni naivitatea să-și imagineze că ar fi ajuns prim-ministru fără ajutorul pesediștilor în 2019. A doua oară, în 2020, a fost chiar la vedere.

Să ne amintim un comunicat al USR PLUS din 2020: „Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”.

Anul acesta, noul început al USR e la braț cu Ludovic Orban care va căpăta, împreună cu câțiva apropiați ai săi, pe voturile USR, niște mandate parlamentare la care altfel nu mai puteau visa. Și pe care nu le vor primi câțiva useriști care poate chiar au contribuit la scorul care generează acele mandate.

Are dreptate Elena Lasconi când cere explicații despre beneficiile acestei alianțe electorale pentru USR? Când cere asumarea unei ținte electorale?

Apoi, este vorba despre ipocrizia care nu poate fi mascată.

Pe de-o parte, o scoți pe Lasconi de pe listă după declarația privind votul la referendumul lui Dragnea. Minți public că s-a retras ea însăși, te contrazice și spune că i-ai dat un picior în fund. Nedemocratic ai plasat-o în fruntea listei, nedemocratic ai scos-o de acolo.

Și de ce ai scos-o? Că s-a certat cu fiica? Asta nu e treaba partidului. Că are viziuni profund conservatoare într-un partid care se pretinde profund liberal? Da, acesta este un argument corect. Dar atunci ce cauți în alianță cu două partide asumat conservatoare, conduse de două persoane care au votat la referendumul lui Dragnea și fac caz de aderența lor la familia conservatoare?

Nu poți să spui că partidul are doi europarlamentari, dar pe unul să-l ții la ușă cu jandarmii pentru că ar fi fost exclus.

Nu poți să ieși în stradă pentru independența justiției, să îl aplauzi pe procurorul care nu s-a lăsat până când nu l-a dovedit penal pe Dragnea și pe exact același procuror să-l faci efectiv albie de porci când îi acuză pe ai tăi. Nu se poate ca primarul lor să fie “penal” din momentul începerii urmăririi penale, iar primarul tău suspect să fie “nepenal” până la hotărârea definitivă.

Există desigur un electorat pentru care cele de mai sus nu contează. Un nucleu de bază dur, așa cum au toate partidele. Dar dincolo de el, partidul nu decolează din cauza mesajelor contradictorii pe care le dă electoratului fără fidelități consolidate, în așteptare.

Nucleul dur poate ajunge pentru mandatele conducerii și o poziție de balama. Dar asta e ținta reală, doar asta contează? (Ioana Ene Dogioiu)

Articolul precedentAvertismentul medicilor despre o „bombă cu ceas“, boala de care suferă tot mai mulți români
Articolul următorDe la intrarea în UE, România a accesat 89,4 miliarde de euro. Ce sumă rămâne după scăderea contribuțiilor statului la Uniune