Până la eliberarea unui act de identitate, persoanele interesate pot obține un act provizoriu. 

Ordonanța Guvernului nr. 9/2024, ce se aplică din 28 ianuarie, vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Schimbările permit solicitarea unui document provizoriu de identitate în mai multe situații decât înainte.

La situațiile existente anterior în care se putea emite un buletin provizoriu până la eliberarea unui act de identitate (carte de identitate, carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate) s-au adăugat și situațiile în care acesta a fost solicitat ca urmare a schimbării sau încetării valabilității domiciliului, dar și a schimbării denumirii sau rangului localităților și străzilor, a renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, a înființării localităților sau străzilor.

Cartea de identitate provizorie se elibera anterior doar când solicitantul nu prezenta toate documentele necesare pentru eliberarea unui act de identitate, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România sau când se solicita eliberarea unui act de identitate la expirarea termenului de valabilitate a celui anterior, dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului etc.

Ordonanța mai vizează simplificarea relației cu administrația publică, reglementând posibilitatea cetățenilor români de a obține datele referitoare la domiciliile avute anterior de la orice serviciu de evidență a persoanelor, nu doar de la domiciliul actual, așa cum stabileau regulile precedente, potrivit avocatnet.ro.

Articolul precedentOradea – Patru persoane, inclusiv două fetiţe cu vârste de 4 şi 2 ani, în stare gravă după ce s-au intoxicat cu soluţie antiparazitară pentru animale
Articolul următorRomânia, “ţara accidentului la minut”: “De modul în care ne comportăm fiecare la volan depinde și prețul RCA!”