Guvernul a emis luni o nouă hotărâre de guvern prin care stabilește mai multe excepții de la obligativitatea certificatului verde pentru accesul în centre comerciale sau în instituții publice. Acum, este permis accesul în mall-uri celor care merg să se vaccineze în centrele deschise în aceste unități, transmite guvernul într-un comunicat de presă.

Principalele modificări, explicate de Raed Arafat:

Pentru cei care se deplasează pentru serviciile publice comunitare din interiorul centrelor comerciale – precum centrele pentru eliberarea pașapoartelor, accesul va fi permis, în cazul în care sunt nevaccinați, dacă prezintă un test negativ.

De asemenea, guvernul a introdus excepție de la prezentarea certificatului verde în instituțiile publice pentru cei care merg în sălile de judecată, în secții de poliție, au nevoie de servicii medicale sau merg în centrele de vaccinare.

„Accesul în instituțiile publice și private, s-au prevăzut unele excepții: pensionarii care trebuie să ridice pensia, cei care merg pentru prestații sociale, alocații pentru copii”, a explicat Raed Arafat.

Noile modificări vin în urma unor neclarități care s-au strecurat în prima hotărâre de guvern, cât și a unor omisiuni făcute în comparație cu recomandările CNSU

„Au fost unele diferențe care au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și momentul în care s-au translatat unele măsuri nu au fost foarte clare”, a explicat, luni, Raed Arafat la scurt timp după ce a fost dată o nouă Hotărâre de Guvern.

Raed Arafat a subliniat că mall-urile sunt obligate să verifice certificatul verde la intrare, iar cei care nu au dovada vaccinării sau trecerii prin boală nu pot intra nici în magazinele alimentare situate în interiorul centrelor comerciale.

Accesul se face în prezent fără necesitarea prezentării certificatului verde în farmacii, magazine alimentare care nu sunt situate în centrele comerciale, benzinării și în biserici.

Noua hotărâre de guvern reglementează și situația școlilor private, care deși figurau în decizia CNSU au fost omise în prima hotărâre de guvern. „Prezența fizică este interzisă în școlile private, nimeni nu îi oprește să facă în online”, a subliniat Raed Arafat.

Noile măsuri de restricții au intrat în vigoare de luni, 25 octombrie, iar excepțiile vor deveni valabile după publicarea în Monitorul Oficial.

Citeşte întreaga ştire: Noi excepții privind accesul cu certificatul verde, la 12 ore după ce restricțiile au intrat în vigoare. Care sunt modificările

Articolul precedentBREAKING Fără restricții la mall-uri și hoteluri. Obligația prezentării certificatului verde nu a fost cuprinsă de Guvern în hotărârea cu noile măsuri, deși Raed Arafat anunțase acest lucru
Articolul următorUn profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”