Ucraina și Bulgaria au notificat autoritățile din țara naostră că demarează proiecte de construire de noi centrale de producție a energiei nucleare.

Statul român i s-a solicitat să comunice dacă dorește să participe la procedurile de evaluare a impactului proiectelor asupra mediului. România trebuie să ofere un răspuns în aproximativ două săptămâni, notează profit.ro.

Convenția ONU de la Espo din 1991 privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, arată că în situația în care un proiect de investiție care urmează să fie realizat pe teritoriul unui stat poate să aibă un efect semnificativ asupra mediului altuia, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului din țara în care urmează să fie implementat proiectul inițiază consultări cu cea din țara potențial afectată cu privire la efectele potențiale transfrontaliere ale proiectului și la măsurile avute în vedere pentru a reduce sau a elimina astfel de efecte.

Ce construiesc cele două state

Ucraina vrea să construiască două noi reactoare (4 și 5), de câte 1.100 MW, la centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk, pe o suprafață de 58 de hectare și cu o suprafață construită de 16 hectare. 

Lucrările pregătitoare au fost demarate în primăvara anului 2024. Centrala are în prezent trei reactoare, cu o putere totală de 2.850 MW.

Bulgaria va construi o nouă unitate la centrala nucleară de la Kozlodui cu putere instalată de circa 1.200 MW. Centrala are acum 2 reactoare funcționale. (sursa)

Articolul precedentDepozitele de gaze ale României se golesc rapid. Consumul ridicat și exportul către Republica Moldova au dat peste cap estimările de aprovizionare
Articolul următorCâți pași trebuie să facem zilnic pentru a sta departe de infarct și atac cerebral: Descoperirea care schimbă totul