Revista Nature publică un editorial în care subliniază că infectarea cu coronavirus de pe suprafețe este rară și că Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile naționale trebuie să își clarifice recomandările pe această temă, pentru a combate mai bine răspândirea virusului prin aer.
După un an de pandemie, dovezile sunt clare: coronavirusul este transmis predominant prin aer, de oameni care vorbesc și emit picături de salivă sau particule mai mici numite aerosoli. Infectarea cu virus de pe suprafețe – deși plauzibilă – pare să fie rară, scrie Nature.
În ciuda acestui lucru, unele agenții de sănătate publică încă susțin că suprafețele reprezintă o amenințare și că ar trebui dezinfectate frecvent. Rezultatul este un mesaj public confuz, într-un moment în care este nevoie de recomandări clare pentru prioritizarea eforturilor de blocare a răspândirii virusului, consideră revista științifică.
În cele mai recente recomandări publice, actualizate în octombrie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă „evitarea atingerii suprafețelor, în special în spațiile publice, deoarece o persoană infectată le-ar fi putut atinge înainte”.
OMS recomandă totodată curățarea frecventă a suprafețelor cu dezinfectanți standard.
Un oficial OMS a declarat pentru Nature în ianuarie că există dovezi minime că virusul este transmis prin intermediul suprafețelor contaminate. Dar a adăugat că acest mod de transmitere este totuși posibil, spunând că virusul a fost identificat „în apropierea oamenilor infectați”.
Și, deși Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA spune că transmiterea prin intermediul suprafețelor „nu este comună”, instituția adaugă că „dezinfectarea frecventă a suprafețelor și a obiectelor atinse de mulți oameni este importantă”.
Lipsa de claritate cu privire la riscul suprafețelor – prin comparație cu riscul mult mai mare al transmiterii prin aer – are implicații serioase, scrie Nature.
Oamenii și organizațiile continuă să prioritizeze eforturile costisitoare de dezinfectare, când ar putea să aloce mai multe resurse pentru a evidenția importanța măștilor și să analizeze măsurile ce ar putea îmbunătăți ventilația. Aceasta din urmă ar putea fi mai complexă, dar ar putea obține rezultate.
Un exemplu oferit de Nature este cel al Autorității Metropolitane de Transport din New York, care estimează că cheltuielile cu curățenia pentru prevenirea COVID vor atinge 380 de milioane de dolari până în 2023. Anul trecut, autoritatea a cerut guvernului federal recomandări, pentru a ști dacă mai trebuie să se concentreze pe suprafețe. I s-a spus să facă acest lucru în continuare, astfel că a direcționat până acum mai multe resurse pe dezinfectarea suprafețelor decât pe prevenirea transmiterii virusului prin intermediul aerosolilor.
Acum că suntem de acord că virusul se transmite prin aer, eforturile de prevenire a transmiterii ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea ventilației și pe instalarea unor purificatoare de aer testate riguros, scrie revista științifică. Oamenii trebuie, de asemenea, să poarte măști și să mențină distanțarea socială.
În același timp, agenții precum OMS sau CDC trebuie să își actualizeze recomandările pe baza dovezilor deținute. Cercetarea pe tema virusului avansează rapid, astfel că agențiile de sănătate publică au responsabilitatea de a prezenta informații clare și actualizate care să îi ajute pe oameni să se protejeze, scrie Nature.
Citeşte întreaga ştire: Nature: Coronavirusul se răspândește prin aer, dar autoritățile se concentrează prea mult pe dezinfectarea suprafețelor