Știți povestea: ”Un cetățean din Slatina i s-a plâns Ralucăi Turcan că în România nu se poate trăi cu salariul minim pe economie, iar ministrul Muncii i-a recomandat să își caute și un loc de muncă part-time,” scrie Vasile Ernu.

Dialogul a fost cam așa:

Cetățeanul: Doamna ministru, dumneavoastră credeți că în România se poate trăi cu salariul minim pe economie? Cu 1.340 de lei?

Raluca Turcan: Foarte greu, foarte greu. Greu, vă cred… Auziți, dar fiți atent! Cât munciți? 8 ore, nu?

Cetățeanul: 8 ore.

Raluca Turcan: Și mai faceți ceva pe lângă?

Cetățeanul: Am face, dar nu avem.

Raluca Turcan: Agricultură?

Cetățeanul: Agricultură nu, că nu avem pământ.

Raluca Turcan: Deci fiți atent! Faceți așa un tur. Part-time-uri sunt? Să ne concentrăm şi pe part-time-uri, că sunt oameni care ar putea să-şi completeze puţin veniturile.

Continuam noi varianta dialogului cu cetățeanul simplu:

– Doamna ministru, dar un exemplu ne puteți da?

Și Doamna ministru ne oferă un exemplu:

– Iată un cetățean care mi-a ascultat sfatul: Andrei Cazacu.

Un tânăr din Iași care a pornit de jos, a făcut o Universitate privată modestă, ceva psiho-pedagogie, și trăia din venit minim pe economie ne fiind angajat. Atenție: avea venit nu salariu. Dar era harnic. A pornit de la a duce geanta unui cetățean din Copou pe numele său – Costel Alexe.

Dar cetățeanul Cazacu nu s-a oprit aici: și-a mai luat câteva joburi. Să vă dau câteva exemple: a fost consilier peste tot – Camera Deputaților, Comitetul Interministerial de Finanțări, Fondul de Mediu, ANIF; a luat bani inclusiv de la Administrația Națională de Meteorologie, câte 5.500 de lei/lună. Acum e administrator public la Consiliul Județean. Domnul Andrei Cazacu e specialist în orice și chiar dacă n-are nicio meserie e pur și simplu harnic și bun la toate.

Anul trecut Andrei Cazacu a încasat 18.000 lei/lună (un 3700 euro/luna) din 7 joburi – mai mult decât salariul lui Iohannis. Gurile rele le numesc sinecuri, nu-i adevărat. Doar a muncit și acum are un venit decent.

Iată un exemplu de succes – deci se poate depăși condiția de sărac cu salariu minim prin 7 joburi. Păcat că ziua e prea mică. Aici trebuie de lucrat – să mărim ziua pentru cei cu multe joburi: sursă sigură de îmbogățire.

Ai înțeles stimate cetățean cu salariu minim pe economie cum se face? Acesta e exemplu de urmat.

Doamna ministru Raluca Turcan s-a ridicat de pe scaun, a zâmbit frumos la camerele de filmat, a salutat publicul și a plecat. Problema salarizării și a muncii din România a fost soluționată. O nouă victorie pentru cetățenii cu 7 sinecuri, pardon joburi.

Totul e să duci geanta cui trebuie – meseria și competența nu contează.

autor: Vasile Ernu

Articolul precedentNu s-a semnat contractul pentru drumul expres Oradea – Arad!
Articolul următorVIDEO Producția de porumb are probleme în Bihor