Zeci de mii de oameni au protestat vineri la Budapesta, la cel mai mare miting împotriva lui Viktor Orbán de ani de zile, după ce o grațiere într-un caz de abuz sexual de către președintele Katalin Novák a stârnit agitație și a dus la demisia acesteia.  

Premierul conservator maghiar, aflat la putere din 2010, a încercat să dezamorseze scandalul care i-a doborât pe doi dintre aliații săi politici cheie, președintele și fostul ministru al justiției, Judit Varga, dar acesta a continuat să domine mass-media internă, scrie The Guardian.

Tulburările nu reprezintă o amenințare imediată la adresa guvernării lui Orbán, cu alegerile din 2026 încă departe, dar vine înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, în care partidul său speră să câștige din creșterea sprijinului de extremă-dreaptă în toată Europa, scrie sursa citată.

Descoperirea grațierii a declanșat un protest public, iar mai mulți influenceri, printre care popularul cântăreț Azahriah, au cerut oamenilor să iasă la un protest în Piața Eroilor din Budapesta.

Zeci de mii de manifestanți, inclusiv mulți tineri, s-au adunat în piața uriașă, alții au umplut pe străzile care duceau spre ea.

Ne-am săturat. Avem nevoie de schimbare, acest guvern este plin de minciuni și ipocrizie”, a spus Jozsef Molnar, în vârstă de 64 de ani, care a adăugat că și fiul său de 19 ani a ieșit la proteste. Molnar a spus că ultima dată când a mers la un protest a fost în 1989, când comunismul s-a prăbușit. „Suntem aici pentru viitor și nepoții noștri”, a spus el.

”Câte probleme similare mai există despre care nu știm?”

Organizatorii protestului au întrebat într-o postare pe Facebook: „Câte probleme similare mai există despre care nu știm și care au fost acoperite?

Indiferent de părțile politice, credem că este important pentru noi să vorbim în favoarea protecției victimelor abuzului, a transparenței, a demnității umane și a dialogului public onest”, au scris aceștia.

Motivele din spatele grațierii unui bărbat care a ajutat la acoperirea abuzurilor sexuale într-o casă de copii rămân neclare.

Partidul Fidesz al lui Orbán a încercat să-și recâștige credibilitatea, spunând că greșelile sale au avut consecințe, deoarece președintele și-a dat demisia, spre deosebire de cele făcute de opoziție.

Șeful de cabinet al lui Orbán, Gergely Gulyás, a declarat vineri într-o ședință de informare că președintele și fostul ministru al justiției și-au asumat responsabilitatea pentru această problemă, iar guvernul a considerat chestiunea închisă. Este important „să privim în viitor”, iar guvernul va căuta să înăsprească reglementările privind protecția copilului, a spus el.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentFlorian Bodog, la TVR, despre problemele bihorenilor (VIDEO)
Articolul următorDe la cititori. Este periculos dacă primarul Oradiei nu știe cum se organizează alegerile