Admiratorii genului science-fiction constată, uneori cu nedisimulată plăcere, că multe din ceea ce imaginația scriitorilor lor preferați plăsmuia cu ceva ani în urmă capătă contur și devine realitate.

Președintele argentinian Javier Milei a promulgat în această săptămână actul legislativ prin care se pun bazele Unitatății de Inteligență Artificială Aplicată Securității, care,  conform legii, va folosi „algoritmi de învățare automată pentru a analiza date istorice despre infracțiuni pentru a prezice potențiale infracțiuni viitoare”, informează The Guardian. 

Noua unitate a forțelor de securitate argentiniene va a utiliza un software de recunoaștere facială pentru a identifica „persoanele căutate”și va scana rețelele sociale și va analiza în timp real filmările de pe camerele de securitate pentru a detecta activități suspecte.

Ministerul Securității din Argentina susține că noul proiect va produce un impact major în „detectarea unor potențiale amenințări, identificarea acțiunilor grupurilor criminale sau anticiparea unor tulburări sociale”.

Inițiativa guvernului a stârnit temeri în rândul organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, care semnalează că obiectivele acesteia sunt foarte asemănătoare cu  distopia prezentată în urmă cu două decenii în pelicula  ”Minority Report”, cu Tom Cruise în rolul principal.

Amnesty International și-a exprimat public temerile cu privire la acest proiect, care, din perspectiva organizației, ar putea duce la supravegherea excesivă a anumitor grupuri sociale și cu privire la persoanele care ar avea acces la datele colectate.

”Supravegherea la scară largă afectează libertatea de exprimare, deoarece oamenii manifestă tendința de a se autocenzura, de a se abține în a-și împărtăși ideile sau criticile dacă suspectează că tot ceea ce comentează, postează sau publică este monitorizat de forțele de securitate”, a declarat Mariela Belski, directorul executiv al Amnesty International Argentina.

Între timp, Centrul Argentinian pentru Studii privind Libertatea de Exprimare și Accesul la Informație a declarat că există date certe că ”tehnologia a fost deja utilizată pentru a crea profilul unor academicieni, jurnaliști, politicieni și activiști” argentinieni.

Milei, un libertarian de extremă dreapta, a ajuns la putere la sfârșitul anului trecut și a promis aplicarea unor măsuri dure împotriva infracționalității. Potrivit Centrului pentru Studii Legale și Sociale, ministrul Securității, Patricia Bullrich, și-ar dori o replicare a modelului din Salvador, țară în care autoritățile au instituit o stare excepțională în timpul căreia unele drepturi constituționale au fost suspendate, arestările pot fi făcute fără mandat, iar deținuții nu mai au dreptul de a fi asistați de un avocat, în timp ce administrația se îndreaptă către militarizarea politicii de securitate,

De asemenea, ar mai fi de notat faptul că, recent, guvernul argentinian a reprimat în mod dur o serie de proteste ale populației folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva demonstranților.

Această nouă măsură implementată de autorități a stârnit o reacție deosebit de puternică în opinia publică, Argentina fiind o țară cu un istoric întunecat în ceea ce privește represiunea exercitată de stat împotriva populației – se estimează că 30.000 de persoane au dispărut în timpul dictaturii lui Juan Peron ,  1976-83, unii fiind aruncați de vii din avion, din așa-numitele „zboruri ale morții”. De asemenea, în aceeași perioadă, mii de persoane au fost torturate, iar sute de copii răpiți.

O sursă din ministerul Securității a declarat că noua unitate va funcționa în cadrul legislativ actual, inclusiv în mandatul legal al Legii privind Protecția Informațiilor Personale. Sursa a adăugat că se va concentra pe aplicarea AI, analizei de date și învățării automate pentru a identifica tiparele și tendințele criminale din bazele de date ale ministerului Securității. (sursa)

Articolul precedentRomânia a câștigat medalia de aur la dublu vâsle masculin. Fetele au obținut și ele argintul olimpic
Articolul următorLegea care vizează folosirea inteligenței artificiale în UE intră în vigoare de astăzi. Ce sisteme sunt interzise