Bugetarii mai au parte de două minivacanțe în acest an, iar prima este chiar în luna august. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, ziua de vineri, 16 august, va fi liberă pentru bugetari.

Minivacanța din luna august, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, va fi de 4 zile libere la rând pentru bugetari, de joi, 15 august, până duminică, 18 august.

Următoarele zile libere stabilite de guvern vor veni la finalul anului. De Crăciun, românii au liber miercuri, 25 decembrie, și joi, 26 decembrie. Tot atunci bugetarii se vor bucura de încă o zi liberă ca punte până la weekend.

Joi, 27 decembrie, este ultima zi liberă din an pentru bugetari, dar probabil că și o mare parte din angajații de la privat vor putea lipsi de la muncă.

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit Digi24.ro.

Amenzile pentru angajatorii care nu respectă legea și nu oferă zile libere legale sau sporul prevăzut sunt între 5.000 și 10.000 de lei.

Angajații nemulțumiți pot adresa o plângere cu privire la încălcarea drepturilor, la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va publica lista cu zilele libere pentru salariaţii din sectorul public în 2025 în a doua jumătare a lunii decembrie. (sursa)

Articolul precedentAeroportul din Oradea, mai puțini pasageri decât anul trecut și de 22 de ori mai puțini decât la Cluj. Pe ce loc se află Oradea în clasament, după o scădere de 22,7% (GRAFIC)
Articolul următorVremea, 29 iulie – 26 august 2024. Nou val de căldură, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic