Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat la Digi24 că procedurile care privesc corespondenţa dintre ministere și Comisia Europeană, pe tema PNRR, reprezintă secret de serviciu.
„Procedurile care privesc corespondența dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministerele de linie referitoare la răspunsurile la observațiile pe care le-a avut Comisia Europeană pentru diversele capitole cuprinse în cadrul PNRR, acestea sunt secret de serviciu, așa cum domnul președinte Marcel Ciolacu a anunțat acest lucru. PNRR, ca document, este afișat pe site-ul ministerului. Noi derulăm proceduri pentru politica de coeziune și răspundem la observații. Am transmis de fiecare dată ministerelor de linie pe email. N-am secretizat acest lucru. Sigur că vin critici de la Comisia Europeană sau observații care sunt de natură constructivă uneori. Suntem obligați să răspundem. Până la urmă trebuie să ne uităm la scopul nostru final care este acela de a avea decizie pentru programele operaționale sau pentru Planul Național de Redresare și Reziliență,” a precizat Marcel Boloș pentru Digi24.
Întrebat dacă aceste documente vor fi desecretizate, Boloş spune că decizia va fi luată la nivel de Guvern şi Parlament. „Dacă acest lucru se va decide la nivel de Guvern, la nivel de Parlament, noi în calitate de Executiv trebuie să răspundem. Marcel Ciolacu a spus adevărul. Este secret de serviciu această corespondență pe care o avem astăzi în Minister și privește observațiile primite de la Comisie. Tot ce s-a primit ca observație este secret de serviciu, respectiv sunt documente emise de Comisia Europeană,” a precizat ministrul. România ar putea fi singura ţară care are secretizate detaliile legate de PNRR, spune Boloș.
„Este posibil să avem acest lucru. Nu este obişnuință. Nu cunosc sută la sută detalii despre cum au procedat alte state membre, dar e neobişnuit ca aceste observaţii să fie secretizate şi ceea ce se comentează de către Comisie, cum am spus, criticile Comisiei, trebuie privite ca o posibilitate de a îndrepta anumite lucruri şi a obţine decizia favorabilă din partea Comisiei”, a declarat Boloş.
„Eu cred că așa cum toate documentele sunt publice pentru programele operaționale, pentru politica de coeziune și cele pentru PNRR trebuie să aibă același caracter public. Lucrăm cu banii statului romromân, cu fondurile alocată României. Nu văd de ce ar trebui să avem acest mod de a secretiza informațiile și a nu le face publice pentru toți cei care sunt interesați,” a adăugat ministrul. (sursa)