Tensiunile economice pe plan internațional generate de războiul din Ucraina vor determina o scumpire masivă a cerealelor, dar și o criză în piață, susțin specialiștii, Rusia și Ucraina fiind mari exportatori în acest domeniu.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că țara noastră nu va avea de suferit la acest capitol, întrucât are capacitatea de a acoperi necesarul de grâu pentru consum, putând să se susțină singură din punct de vedere alimentar.

Chesnoiu spune că la minister se face în permanenţă monitorizarea stocurilor, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie şi sunt întocmite zilnic rapoarte, iar datele arată că sunt suficiente stocuri de materie primă. Oficialul spune că românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere, deoarece România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut marţi, 8 martie 2022, la sediul instituţiei, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) şi cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.

“În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiţi să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, aşadar românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, spune că producătorii fac o analiză a balanţei grâului, astfel încât să aibă asigurate cantităţile pentru panificaţie până la noua recoltă şi pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populaţiei.

”Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achiziţiilor de grâu pentru consum intern şi, eventual, pentru export vom reuşi să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”, a spus Aurel Popescu. (sursa)

Articolul precedentVești bune de la Guvern! Ajutor financiar pentru proaspetele mămici
Articolul următorOPINII. Principalul aliat al Rusiei în Europa a fost aproape toată Europa!