Studiile arată că nu mai puțin de 3,4 milioane de români prezintă afecțiuni oftalmologice, ceea ce indică faptul că unul din cinci români are probleme cu vederea. Totodată, cifrele arată că 60.000 dintre acești români sunt orbi.
Strâns legat de aceste statistici se află și numărul românilor care suferă de diabet zaharat, boală ce poate conduce la reale probleme oftalmologice. Studiile arată că aproximativ 1,5 milioane de români suferă de această boală.
Care sunt principalele cauze pentru pierderea vederii
Conform specialiștilor, principala cauză pentru pierderea vederii este degenerescența musculară legată de vârstă, forma neovasculară. Această problemă vizează, în special, persoanele cu vârsta de peste 55 de ani. Este o boală nedureroasă, care avansează foarte lent, iar persoana în cauză nu își dă seama că își pierde vederea. Boala începe la un ochi, iar al doilea va fi afectat mai tâziu. Statisticile arată că 196 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu această problemă.
Totodată, edemul macular diabetic, care este o consecință a retinopatiei diabetice, este cea mai frecventă complicație oculară cauzată de diabetul zaharat, ce poate conduce la pierderea vederii. Acesta este principala cauză de orbire la nivel global pentru populația activă, cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani.
„Mulți dintre pacienții cu aceste afecțiuni sunt diagnosticați într-un stadiu tardiv, când se prezintă la un consult oftalmologic, din cauza deteriorării vederii. Diagnosticarea precoce, printr-un consult amănunțit, cât și tratarea timpurie a acestor afecțiuni, ar încetini considerabil evoluția lor cât și scăderea progresivă a vederii centrale“, a declarat prof. univ. dr. Florin Baltă, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București, președintele Societății Române Retina.
Cum îți poți da seama dacă sufere de aceste afecțiuni
Conform specialiștilor, există câteva simptome care pot fi observate la pacienții care se confruntă cu aceste probleme.
„Pacienții care suferă de aceste două afecțiuni văd liniile drepte curbate sau pete negre în zona centrală a vederii. De asemenea, pot percepe distorsionat culorile și forma obiectelor. Mulți dintre ei au peste 55 de ani, iar corelația cu o afecțiune diabetică de lungă durată sau inadecvat controlată este des întâlnită. Dacă nu sunt tratate după apariția primelor simptome, aceste afecțiuni pot duce la pierderea completă și ireversibilă a vederii centrale“, a declarat prof. univ. dr. Horia T. Stanca, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București, secretar general al Societății Române Retina. (adevarul.ro)