Preţul gazelor naturale creşte vertiginos, ajungând să fie chiar dublu pentru anumiţi clienţi din toamna acestui an, unele companii notificându-şi clienţii aflaţi deja în piaţa concurenţială cărora le expiră curând contractele încheiate pe un an.

De exemplu, un client care nu şi-a ales o ofertă nouă de gaze şi a acceptat tacit condiţiile de până acum a primit recent o propunere de tarif nou, de la cel mai mare furnizor de gaze. Este cu 40% mai mare faţă de cel curent, potrivit Stirilor ProTV.  

În notificarea trimisă către un client, compania furnizoare spune că modificarea preţului vine după ce a avut loc o creştere fără precedent pe piaţa de achiziţie de gaze, atât în România, cât şi în Europa. Asta după ce, în ultimul an, gazele s-au scumpit deja, în medie, cu 20 de procente, potrivit Institutului de Statistică.  

Clientul poate să accepte oferta sau poate să ceară una nouă, ori să schimbe, fără niciun cost, furnizorul. Pe site-ul Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei veţi găsi un comparator de preţuri.′  

Într-un răspuns către Ştirile Pro TV, compania furnizoare spune că majorarea, aplicată de la 1 noiembrie, înseamnă ″pentru o gospodărie cu un consum mediu anual de 10 MWh, o creştere de 90 de lei pe lună de iarnă.

Alţi clienţi, inclusiv ai altor furnizori, deja au primit oferte cu până la 100% mai mari, spun specialiştii de la Asociaţia Energia Inteligenta, care au analizat situaţia.

„Grosso modo, putem discuta de trei milioane care au avut o creştere de 20%, alt milion de consumatori care variază între 75-105%″. Locatarul unei case din sudul României, care în februarie 2021 achita circa 600 de lei contravaloarea gazelor pentru încălzire, în februarie 2022, ţinând seama de noile preţuri, urmează să achite circa 1.200 de lei″⁣, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

puetți citit articolul întreg pe adevarul.ro

Articolul precedentConsiliul Fiscal spulberă rectificarea bugetară făcută de Guvernul Cîțu: Un derapaj major pe partea de cheltuieli!
Articolul următorBIHOR. Zeci de percheziții la o grupare specializată în tranzacții imobiliare ilegale – Un avocat și doi notari au fost ‘săltați’