Cancelarul Austriei a anunțat că demisionează. Este a două demisie după cea a lui Kurz. Și ministrul finanțelor renunță la funcție.

Liderii partidului conservator din Austria urmează să se întâlnească vineri pentru a discuta despre cine va conduce formaţiunea şi ţara după o serie de demisii la nivel înalt, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Sebastian Kurz, care a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie pe fondul unor acuzaţii de corupţie dar a rămas liderul Partidului Popular Austriac, a anunţat joi că renunţă complet la politică.

La scurt timp după aceea, succesorul său, Alexander Schallenberg, a anunţat că va demisiona din postul de cancelar. Schallenberg a argumentat că şeful de partid şi cancelarul ar trebui să fie aceeaşi persoană, dar a spus că el nu vrea să preia ambele posturi.

Partidul are nevoie şi de un nou ministru de finanţe după ce Gernot Bluemel şi-a anunţat la rândul său demisia.

În presa austriacă sunt răspândite speculaţii că ministrul de interne Karl Nehammer ar putea fi următorul lider OVP şi cancelar.

OVP se află în prezent într-o coaliţie de guvernare fragilă cu Verzii, al căror vicecancelar Werner Kogler a făcut comentarii pozitive joi despre posibilitatea ca Nehammer să devină cancelar, spunând că vor putea lucra împreună.

Nehammer este bine conectat în OVP şi a fost aprobat în mod deschis joi de influentul premier al Austriei Inferioare, Johanna Mikl-Leitner.

Nehammer este un fost soldat profesionist şi multă vreme oficial de partid. Ca şi Kurz, el are o poziţie dură faţă de imigraţia ilegală.

Kurz, în vârstă de 35 de ani, a devenit ministru de externe austriac la doar 27 de ani şi curând după aceea cel mai tânăr cancelar al ţării la 31 de ani. El a explicat joi că acuzaţiile formulate împotriva sa i-au diminuat pasiunea pentru politică. (sursa)

Articolul precedentVarujan Vosganian cere explicații: Cu 86,7% vaccinați, Portugalia are de trei ori mai multe infecții decât România
Articolul următorOradea. Garda Națională de Mediu își schimbă sediul