În Croaţia, guvernul a extins lista cu produse din supermarket cu preţuri plafonate pentru a include, printre altele, pâine, griş, ovăz, făină de orz, fulgi de porumb, biscuiţi, paste făinoase, conserve de peşte, smântână, brânză proaspătă de vaci, unt, cafea, portocale, prune uscate, ceapă, praz, mazăre congelată, varză, fructe, săpun şi detergenţi.
Bogdan Cojocaru: Actuala coaliţie de guvernământ din Croaţia a câştigat alegerile parlamentare în aprilie anul trecut, când inflaţia era în plină retragere. Din toamnă, scumpirile au revenit, iar în ianuarie cetăţenii croaţi, încurajaţi de organizaţii ale consumatorilor, au boicotat pentru prima dată retailerii din cauza preţurilor pe care le consideră prea mari.
Tot în ianuarie au fost şi alegeri pentru preşedinte, pe care candidatul sprijinit de partidul aflat la guvernare le-a pierdut. Iniţiativa cu boicoturile a fost considerată un succes, mai ales în oraşele mari. Guvernul a răspuns prin creşterea de la 30 la 70 a produselor pentru care a plafonat preţurile. Boicoturile au continuat şi s-au răspândit în regiune.
La astfel de acţiuni sunt îndemnaţi şi consumatorii din Ungaria, unde inflaţia a reînceput să crească. În 2026 acolo vor fi alegeri parlamentare. Guvernul de la Budapesta este deja în campanie electorală, spun unii observatori. Recent, după noi scumpiri ale carburanţilor, unul din miniştrii premierului Viktor Orban a indicat că ar putea fi reintroduse preţuri plafonate.
Nu a oferit detalii, dar când inflaţia bătea record după record guvernul a plafonat preţurile carburanţilor şi unora din produsele de bază, aceste măsuri lovind în special retailerii. Guvernul maghiar, la fel ca majoritatea guvernelor din Europa de Est, are o relaţie tensionată cu jucătorii din acest sector, dominat de companii mari străine. Sectorul de comerţ, retail şi wholesale, este adesea unul dintre cei mai mari angajatori. La nivelul UE, este depăşit la numărul de angajaţi doar de industria manufacturieră.
Slovacia, una dintre cele mai sărace şi slab dezvoltate economii din Europa Centrală şi de Est, nu este o excepţie de la aceste tendinţe. Slovacii încă nu şi-au boicotat retailerii, dar îndemnuri sunt. Există însă proteste cu zeci de mii de participanţi contra poziţiei proruse a guvernului condus de Robert Fico, un politician considerat populist, la fel ca Orban. Iar guvernul slovac al lui Fico este vârf de lance al presiunilor est-europene asupra Uniunii Europene de a înăspri regulile privind practicile comerciale neloiale. Propusă în decembrie, actuala reformă, spun Slovacia, Ungaria, România, Croaţia şi Lituania, nu merge suficient de departe, scrie Politico.
Coaliţia est-europeană susţine că reforma nu reuşeşte să rezolve practici precum strategiile de stabilire selectivă a preţurilor şi vânzarea de produse la preţuri sub cele de producţie, care loveşte în fermierii şi consumatorii de pe pieţele mai mici. Rolul social şi forţa de angajatori majori le oferă retailerilor străini din regiune putere de negociere, în timp ce guvernele îi acuză că prin politicile lor de stabilire a preţurilor îi duc în faliment pe comercianţii mai mici. Propunerea de reformă din decembrie a Comisiei Europene a căutat să rezolve plângerile fermierilor dând autorităţilor naţionale puterea de a investiga abuzurile de peste graniţe şi să autorizeze contracte pentru a asigura transparenţa preţurilor. Însă alianţa est-europeană insistă că este nevoie de schimbări mai profunde care să limiteze dominaţia comercianţilor mari şi să asigure condiţii echitabile pentru jucătorii mai slabi de pe lanţul de aprovizionare alimentar. „În primul rând, şi cel mai important, trebuie să creştem protecţia pentru fermieri, dar şi pentru procesatori şi producători de alimente“, se arată într-o explicaţie dată de coaliţia de guverne est-europene.
„Este, de asemenea, important să creştem protecţia consumatorului final contra abuzului entităţilor dominante“, se mai arată în document. Pentru a proteja producătorii locali, guvernele regiunii au introdus restricţii şi chiar au interzis importuri din Ucraina. De asemenea, pentru a reduce puterea supermarketurilor, au aplicat măsuri precum suprataxare, plafonarea preţurilor şi obligativitatea de a avea pe stoc produse locale.
Însă adesea aceste manevre au intrat în conflict cu regulile pieţei unice europene. O abordare mai agresivă a avut guvernul maghiar al lui Viktor Orban, iar observatorii spun că scopul este să-i scoată de pe piaţă pe jucătorii străini. Guvernul slovac – prin obligarea retailerilor să aibă pe stoc un minim de produse locale, prin suprataxarea lanţurilor de retail şi prin impunerea ca în promoţiile magazinelor să figureze cel puţin 50% din produsele alimentare slovace, îi calcă pe urmă.
În Ungaria, autorităţile au căutat să frâneze scumpirile şi să protejeze consumatorul lansând un instrument de comparaţie online a preţurilor. Inflaţia a reînceput însă să accelereze luna trecută. S-a scumpit mâncarea. Guvernul a anunţat recent că ar putea extinde lista de produse cu preţuri monitorizate pentru a ţine sub control inflaţia la alimente. Luni dimineaţa, ministrul economiei naţionale Márton Nagy a scris pe pagina sa de Facebook că plafoanele de preţ ar putea reveni. „Dacă va fi necesar, vom interveni imediat în interesul familiilor“, a comentat el.
În Croaţia, guvernul a extins lista cu produse cu preţuri plafonate pentru a include, printre altele, pâine, griş, ovăz, făină de orz, fulgi de porumb, biscuiţi, paste făinoase, conserve de peşte, smântână, brânză proaspătă de vaci, unt, cafea, portocale, prune uscate, ceapă, praz, mazăre congelată, varză, fructe, săpun şi detergenţi. În Polonia, marii retaileri au dus o perioadă lungă de timp un război al preţurilor cât mai mici. (ZF.ro)