Angajatorii britanicii se confruntă cu cel mai mare deficit de forță de muncă de la începutul anilor ’90, în contextul redeschiderii economiei după lockdown-ul anti-Covid și a scăderii masive a numărului de muncitori din afara țării din cauza Brexit, relatează The Guardian.
Deficitul de forță de muncă va afecta puternic recuperarea economică post-Covid, în contextul în care numărul de muncitori disponibili a scăzut în luna iunie a acestui an cu cel mai rapid nivel din 1997 și până astăzi, evaluează Confederația pentru Angajare și Recrutare din Marea Britanie și firma de contabilitate KPMG.
Companiile de recrutare raportează probleme mari în găsirea angajaților într-un număr mare de sectoare ale economiei și pierderi în domenii precum transporturi și logistică, ospitalitate, manufactură și construcții.
Pe lângă dificultăți în recrutarea de bucătari, asistenți de bucătărie, curățători și personal care să se ocupe de depozite, toate înregistrate în ultimele luni, evaluarea indică faptul că există probleme mari și pentru angajatorii care caută personal în sectoare cu remunerații mari, precum finanțe, IT, contabilitate sau inginerie.
„Avem nevoie ca firmele și guvernul să acționeze pentru reintegrarea profesională și dezvoltarea profesională a lucrătorilor potențiali, acum mai mult ca niciodată, în contextul în care decalajele de calificare în forța de muncă riscă să încetinească recuperarea economică a Regatului Unit”, a spus Claire Warnes, director pentru educație, calificare și productivitate la KPMG UK.
Graba pentru a redeschide economia după restricțiile anti-pandemice duce, de asemenea, la probleme în recrutare și pe piața forței de muncă. Iar pe lângă acest aspect, angajatorilor le este complicată situația și de numărul în scădere de lucrători din străinătate, unul dintre efectele Brexit.
Conform unui sondaj al REC și KPMG la peste 400 de firme de recrutare, o creștere puternică a cererii de forță de muncă a însemnat că numărul de angajați disponibili a scăzut la fel de repede.
Datele oficiale arată că în jur de 1,5 milioane de angajați sunt încă „dezangajați” (eng. – furloughed, n. red. – trimiși în concediu fără plată din cauza problemelor economice ale companiei), iar restricțiile încă limitează reîntoarcerea lor completă la lucru.
Lanțurile de aprovizionare se prăbușesc. Guvernul britanic crește programul șoferilor de tir
Guvernul britanic a anunțat, miercuri, că va relaxa reglementările în ce privește programul de lucru al șoferilor de tir, într-o încercare de a reduce din efectele deficitului critic de șoferi calificați să conducă astfel de vehicule, conform Reuters.
„Suntem conștienți de deficitul de șoferi, așa că voi anunța o creștere temporară a orelor de lucru ale șoferilor din 12 iulie, pentru a de flexibilitate companiilor”, a anunțat ministrul transporturilor britanic, Grant Shapps.
Premier Foods, una dintre cele mai mari companii alimentare britanice a cerut guvernului să folosească armata pentru a distribui produse, săptămâna trecută.
Liderii din industrie au avertizat că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu probleme de aprovizionare și rafturi goale în vară, în contextul prăbușirii lanțurilor de aprovizionare
60% dintre angajații din industria alimentară sunt din UE
Deficitul de mână de lucru cu care se confruntă fermierii şi procesatorii începe să afecteze şi producţia de carne. British Meat Processors Association susţine că sectorul analizează închiderea unor linii de producţie locale şi cumpărarea de peste hotare. Companiile au redus deja producţia din cauza lipsei de personal care să se ocupe de procesare şi a şoferilor care să efectueze livrările.
Producţia de carne de pui a scăzut deja cu 10% în ultimele săptămâni, susţine British Poultry Council. Acest organism a făcut deja un apel către miniştrii de la Londra să vină în ajutorul industriei, în interiorul căreia 60% din angajaţi sunt cetăţeni din UE, pentru a-i permite să poată să recruteze mai mulţi oameni din afara Marii Britanii.
“Guvernul trebuie să facă din producţia alimentară un caz special care să fie tratat ca o problemă de securitate naţională. Pierderea controlului asupra modului în care ne hrănim ca ţară ar submina producătorii britanici de alimente” susţine directorul general de la British Poultry Council. (sursa)