Administrația Bazinală de Apă Crișuri anunță reluarea lucrărilor la acumularea nepermanentă Corbești, un proiect esențial pentru protecția împotriva inundațiilor a comunităților din aval, după o perioadă de 10 ani în care proiectul a fost blocat din lipsă de finanțare.
Investiția, în valoare de peste 103 milioane lei cu TVA, finanțată prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), va asigura protecția a aproape 3.000 de locuitori, a gospodăriilor, infrastructurii de transport și rețelelor de utilități, contribuind la reducerea riscului de inundații în localitățile: Corbești, Topa de Sus, Topa de Jos, Cornișești, Hidișel și Ogești.
Acumularea Corbești are rol principal de atenuare a undelor de viitură, în contextul schimbărilor climatice și al viiturilor tot mai frecvente și violente din ultimii ani, contribuind la protejarea echilibrului ecologic și reducerea poluării cauzate de inundații.
„Reluarea lucrărilor la acumularea nepermanentă Corbești, după zece ani de blocaj, reprezintă un pas concret pentru siguranța comunităților din Bihor. Nu este doar un proiect de portofoliu, ci o investiție reală în viața oamenilor, în protejarea gospodăriilor și infrastructurii pe termen lung. Gestionăm un context climatic tot mai impredictibil când perioadele caniculare sunt urmate imediat de viituri violente. În acest context, proiectul este o măsură de prevenție atât pentru perioadele cu ape mari, cât și pentru cele deficitare ca resurse de apă.” a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Lucrările vor include redimensionarea barajului, modernizarea mascării de etanșare, lucrări de consolidare a versanților, extinderea golirii de fund și amenajarea albiei aval de baraj pentru tranzitarea în siguranță a debitelor de viitură. Durata estimată pentru finalizarea lucrărilor este de 36 luni de la semnarea contractului.
Prin implementarea acestui proiect, Administrația Bazinală de Apă Crișuri contribuie la creșterea rezilienței comunităților bihorene în fața riscurilor climatice, protejând oamenii și infrastructura în fața unor fenomene hidrometeorologice care pot genera dezastre majore.

CASETĂ TEHNICĂ – Acumularea nepermanentă Corbești
🔹 Amplasament: amonte de Corbești, pe Valea Topa, afluent de dreapta al râului Holod, care, la rândul său este afluent de dreapta al râului Crișul Negru
🔹 Tip: baraj din anrocamente, golire de fund, evacuator de ape mari cu deversor liber
Lucrările au început în 2011 și au fost sistate în 2015 din lipsă de fonduri.
Deși nefinalizată, acumularea a intrat parțial în funcțiune la viiturile din 2013, 2016 și 2019, reducând debitele pe Crișul Negru.
🎯 Impactul direct al proiectului:
✔ Protejarea vieților și gospodăriilor populației împotriva inundațiilor
✔ Apărarea infrastructurii de transport, telecomunicații și a obiectivelor socio-economice
✔ Combaterea eroziunii solului și reducerea transportului aluvionar
✔ Menținerea echilibrului hidrostatic al apelor subterane
✔ Protejarea mediului și îmbunătățirea calității vieții
Lucrările realizate:
🔹 Redimensionarea acumulării și a descărcătorului de ape mari pentru debitul de verificare (52,4 mc/s)
🔹 Înlocuirea măștii de beton de pe paramentul amonte cu geomembrană
🔹 Decolmatarea și extinderea golirii de fund
🔹 Amenajarea albiei aval de baraj pe 635 m
🔹 Stabilizarea versantului stâng
🔹 Supraînălțarea drumului forestier pentru a-l proteja de inundații
🔹 Montarea aparatelor de măsură și control pentru monitorizarea siguranței barajului
📈 Durata estimată de finalizare: 36 luni
💶 Finanțare: 103 milioane lei Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE)