Nu avem măşti, a fost apelul medicilor la începutul pandemiei! Vom produce în România, a fost promisiunea statului. Un plan care s-a dovedit până acum un labirint al acuzaţiilor. Sute de mii de măşti ar fi trebuit să iasă zilnic pe porţile fabricii Romarm, unde se fac în mod normal muniţie şi arme. Dar liniile de producţie, aduse din China cu un milion de dolari, nu funcţionează cum ar trebui. Şi, la o lună de la marele anunţ că România va produce măşti, statul nu a vândut nici măcar una, scrie observatornews.ro.

Ca să producă măşti care să ne apere de coronavirus, Romarm, companie de stat specializată în armament, a avut nevoie de linii speciale de producţie. Pe care le-a cumpărat din bani împrumutaţi – aproape un milion de dolari – şi pe care le-a instalat într-o hală a Uzinei de la Dragomireşti. Acolo, 60 de angajaţi s-au trezit peste noapte în faţa unor maşinării necunoscute.

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești – Nu au fost instruiți de către nimeni. Doar am pus utilajele alea acolo să meargă și așa cum ne-am priceput noi le-am dat drumul și am început să producem.

O recunosc directorii, o arată negru pe alb şi un raport în care se menţionează că “producția e cu mult în afara limitelor prevăzute în contract, funcționarea maținilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea”. Singura linie care produce măşti N95 – exact cele prezentate de premier la Dragomireşti – s-a defectat chiar în ziua vizitei sale, conform raportului.

Cele patru linii de producţie – trei pentru măşti chirurgicale, una pentru măşti N95 – au fost aduse din China cu un avion al forţelor aeriene din Ucraina.

O firmă controlată de mai mulţi italieni a încasat aproape un milion de dolari de la România ca să importe echipamentele, însă nu şi-a asumat şi instalarea lor.

puteți citit reportajul întreg pe pagina observatornews.ro

Articolul precedentEuropenii, inclusiv românii, doresc ca UE să aibă mai multe competențe în abordarea crizelor
Articolul următorÎnălțarea Domnului – semnificație