Publicația olandeză RTL Nieuws a făcut dezvăluiri privind legăturile ascunse dintre Țările de Jos (Olanda) și Rusia, de când Vladimir Putin a început invazia din Ucraina, pe 24 februarie 2022. În ciuda sancțiunilor impuse de UE, guvernul condus de Mark Rutte a emis 91 de derogări de la aceste interdicții ale Bruxelles-ului pentru afacerile cu Moscova.
Ministerele din Țările de Jos au protejat numele companiilor din țară implicate, valoarea tranzacțiilor scutite și sectoarele de afaceri în cauză, care au făcut schimburi comerciale cu Rusia, în timpul războiului din Ucraina, potrivit RTL Nieuws.
Informațiile au fost considerate ”sensibile pentru companii”, conform Ministerului de Externe din Țările de Jos. Mai multe autorități din țară, precum ministerele de Externe, al Economiei, Finanțelor, Infrastructurii și Educației au voie să acorde derogări de la sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei, pentru ”a permite un grad de flexibilitate în cazuri specifice”, a afirmat un purtător de cuvânt.
În aprilie 2022, Uniunea Europeană a interzis vasele care navighează sub pavilion rusesc în porturile europene. Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor din Țările de Jos a emis derogări astfel încât 34 de nave rusești să poată accesa porturile olandeze, de exemplu, pentru că transportau mărfuri importante precum aluminiu și alimente, conform NL Times.
Ministerul de Externe a menționat ca motiv pentru acordarea acestor derogări ca fiind ”relațiile diplomatice”. Într-un caz izolat, tranzacțiile financiare care implicau bănci din Rusia deținute de stat, au fost premise.
Ministerul de Finanțe a acordat 13 derogări suplimentare aferente bunurilor sau activelor înghețate care au intrat în cadrul regimului de sancțiuni ale UE. Ministerul Climei și Energiei, care intră în subordinea Afacerilor Economice, a emis 25 de derogări pentru ca organizațiile olandeze să obțină în continuare energie de la fostele companii ale Gazprom deținute de firma germană SEFE Energy.
Derogările au ajutat 150 de companii și organizații din Țările de Jos, inclusiv municipalități, școli și consilii locale, a anunțat ministerul.
Ministerul Comerțului Exterior și Cooperării pentru Dezvoltare, care intră în subordinea Afacerilor Externe, a emis 18 derogări către 13 organizații pe „motive umanitare” pentru cooperarea dintre UE și Rusia în „probleme pur civile”. (sursa)