Candidatul USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat, miercuri, la B1TV, că ”USR ne-a făcut cadou un plan pe care nu cred că îl mai are nici o altă țară din Uniunea Europeană, și anume PNRR-ul”. Afirmația a fost făcută în contextul în care a fost întrebată de ce USR n-a făcut reforma administrativă atunci când a fost la putere, după ce Lasconi a promis că va desființa localitățile mici și numeroși primari își vor pierde mandatele. Nu este prima dată când Elena Lasconi vine cu răspunsuri stângace pe teme de politică externă sau alte domenii esențiale pentru un șef de stat.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Lasconi nu a știu cât la sută din PIB alocă România pentru Apărare și s-a bâlbâit la întrebarea legată de prezența trupelor străine pe teritoriul țării noastre. Președinta USR a afirmat că ea „simte că va fi pace de la anul, dar se va ajunge la pace dacă poporul ucrainean dorește asta”, notează Digi24.ro

Context

Toate statele membre ale Uniunii Europene, nu doar România, au elaborat Planuri Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) în cadrul inițiativei NextGenerationEU, care este un răspuns comun al Uniunii Europene la criza economică și socială provocată de pandemia de COVID-19. Fiecare țară a trebuit să își dezvolte propriul plan național pentru a putea accesa fondurile disponibile prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), cel mai mare instrument financiar din cadrul NextGenerationEU.

Fiecare PNRR național trebuie să respecte anumite priorități stabilite la nivel european, cum ar fi:

  • Tranziția verde (inclusiv măsuri legate de combaterea schimbărilor climatice și eficiență energetică)
  • Tranziția digitală (digitalizarea economiilor și administrațiilor publice)
  • Creșterea economică și competitivitatea
  • Reziliența sistemelor de sănătate și sociale

Fiecare țară și-a personalizat planul în funcție de nevoile sale specifice și a propus reforme și investiții care să sprijine obiectivele naționale, dar și prioritățile comune europene. Toate statele au avut obligația de a-și prezenta planurile către Comisia Europeană pentru evaluare și aprobare, iar fondurile sunt distribuite în funcție de implementarea și atingerea obiectivelor convenite. (sursa)

Articolul precedentFrigul va dura două săptămâni. ANM estimează temperaturi mai mici decât ar fi normal