În multe părți ale Europei este ilegal să lași mașina staționată cu motorul pornit pentru o perioadă lungă de timp.
Aceasta este totuși o practică comună, mai ales în zilele reci de iarnă, deoarece șoferii își lasă motoarele să se încălzească ușor și apoi își încep drumul.
Motivul pentru care nu este indicat să lăsăm motorul mașinii la ralanti este pentru că afectează negativ mediul înconjurător.
Potrivit experților, locatarii clădirilor din jur suferă de „încălzirea” motoarelor în mod grav. Cu toate acestea, nu toți locatarii sunt afectați în mod egal.
Dacă mașina care își preîncălzește motorul este parcată aproape de un bloc, atunci cei care locuiesc la primul și al doilea etaj aproape că nu sunt afectați de fenomen.
Faptul că gazele toxice din evacuarea mașinii sunt calde și, prin urmare, mai ușoare decât aerul rece din atmosferă, înseamnă că se ridică rapid de la sol. Apoi se răcesc rapid și sunt ținute la o înălțime de aproximativ 10 metri.
Asta înseamnă că cei care locuiesc la etajul trei, aproximativ, sunt cei mai afectați. Desigur, substanțele volatile ajung mai sus, dar acolo diluția cu aerul proaspăt este mai intensă.
La o înălțime de peste 15 până la 20 de metri (etajul cinci până la al șaptelea), concentrația de poluanți este de aproximativ trei ori mai mică și, în consecință, impactul gazelor de eșapament ale vehiculului este redus. (ziare.com)