„Reporter – Dan Tapalagă: Numărul de testări pe milionul de locuitori în România e mult mai mic decât în țările din tabel. Italia a realizat 29.600 de testări la milionul de locuitori, Germania a realizat 24.738 de teste la milionul de locuitori, nu la populația generală, Marea Britanie a realizat 24.738 de testări la milionul de locuitori și acum România: 7813 teste la milionul de locuitori. Ați spus că este o cifră rezonabilă. Având în vedere aceste cifre prezentate și sursa este Worldometer, o sursă cvasioficială, cu informații corecte. Mai susțineți că este o cifră rezonabilă?

Klaus Iohannis: În general, când vorbim despre date științifice și despre grafice, este bine să nu amestecăm foarte tare lucrurile. Ceea ce am prezentat eu este ceva, ceea ce ați prezentat dumneavoastră este altceva, la fel de valoros, dar pentru a nu veni – puteam să am 10 grafice – pentru a nu complica percepția publică, am venit cu graficul care arată până la urmă rezultatul tuturor acțiunilor, dar am spus înainte, la o întrebare anterioară, că, după părerea mea, trebuie să avem mai multe testări. Ceea ce am avut până acuma ne-a permis să ținem epidemia sub control, dar eu vreau mai multe și este clar că va trebui să intrăm inclusiv într-o zonă de testări post infectare, să vedem printr-o testare destul de complexă câți români sunt afectați de această boală, deci ideea de a avea și alte date pe grafic este foarte bună și cu siguranță la următoarea întâlnire o să vin cu mai multe detalii tehnice, ca să putem intra cu discuția în profunzime.

Reporter: Discuția, dacă îmi permiteți, domnule preşedinte, a doua întrebare, discuția extrem de importantă, pentru că baza pe care veți lua decizia ridicării sau nu a restricțiilor pe data de 15 mai cred că ar trebui să aibă în vedere ambele cifre, nu doar faptul că stăm bine nu înseamnă că într-adevăr stăm bine, deoarece România testează puțin, deci știe foarte puțin sau mai bine zis nu știe mare lucru, nu știe foarte precis cum stăm, are o idee, dar nu foarte precis. Deci întrebarea concretă numărul 2 ar fi: la ce capacitate de testare credeți că ar trebui să ajungă România, care în prezent poate realiza în maximum 10.000 de teste pe zi, adică mai puțin de 250 de teste pe județ – atenție 250 de teste pe județ, nu mare lucru, pentru ca ridicarea restricțiilor de izolare și de circulație să se realizeze în stare de siguranță…

Klaus Iohannis: Cu cât mai multe testări, cu atât mai bine și acolo vom ajunge.

Reporter: Cam câte? O cifră puteţi să daţi?

Klaus Iohannis: Mulţumesc.

Reporter: Mulţumesc.”

Articolul precedentReplica PSD după atacurile lui Klaus Iohannis
Articolul următorDe la cititori: ”patriotul” Iohannis și imnul secuiesc