Din cauza escaladării situației migranților în Lampedusa, cancelarul Karl Nehammer a avut o discuție telefonică cu omologul său italian Giorgia Meloni. Nehammer apără și veto-ul Schengen împotriva României și Bulgariei, transmite Der Standard, dar ridică și problema unor controale sporite la granița cu Italia. 

Cancelarul federal Karl Nehammer (ÖVP) ia în considerare controale extraordinare la frontierele cu Italia, care este partener Schengen, din cauza migranților care ajung în Lampedusa. Într-un interviu acordat ziarului „Kleine Zeitung”, cancelarul a răspuns la întrebarea:

  • „Vom controla în curând și frontiera cu Italia după ce Lampedusa a declarat stare de urgență?” cu: „Da”. Mai mult, Nehammer vrea să mențină veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, anunță publicația austriacă.

Având în vedere numărul mare de migranți care sosesc, consiliul municipal al insulei Lampedusa, din sudul Italiei, declarase miercuri seara starea de urgență. 9.000 de persoane debarcaseră pe insulă începând de luni, cu aproape o treime mai mult decât numărul total de locuitori, care este de 6.300.

Potrivit lui Nehammer, autoritățile austriece au intensificat operațiunile de control în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la instituirea stării de urgență pe Lampedusa. „Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă (…)”, a declarat președintele ÖVP, care a precizat că a vorbit la telefon cu premierul italian Giorgia Meloni pe această temă.

Veto-ul împotriva României și Bulgariei în spațiul Schengen rămâne în vigoare

În pofida nemulțumirilor din România și Bulgaria față de refuzul Austriei de a admite cele două țări în spațiul Schengen fără controale la frontierele UE, cancelarul își menține veto-ul.

  • „Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecția frontierelor externe funcționează. Acesta nu este momentul potrivit”, a subliniat el pentru „Kleine Zeitung”.

El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre țările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migrației la frontierele externe ale UE.

Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă justificată de timp. Franța, de exemplu, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului și a imigrației ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria și Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE. (sursa)

Articolul precedentCompania Gabriel Resources cere României despăgubiri totale de 6,5 miliarde de dolari, dublu față de suma inițială / Procesul privind blocarea exploatării miniere de la Roșia Montană a intrat în ultima fază: urmează pronunțarea Tribunalului de arbitraj
Articolul următorFermierii români cer guvernului să interzică importul cerealelor din Ucraina. „Solicitarea noastră nu afectează în niciun fel tranzitul”