A fost o zi cu mari emoții pentru absolvenții de clasa a VIII-a. În urma contestațiilor, s-au afișat rezultatele finale la Evaluarea Națională.
83,2% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5.
Procentul este în creștere cu 0,1 la sută față de cel inițial.
Sunt de asemenea și mai multe medii de zece, dar și mii de note rușinoase.
În premieră, anul acesta copiii au putut să își vadă lucrările înainte să depună contestație.
Școlile au primit în jur de 47.000 de cereri de la elevi care au vrut să își vadă lucrările și automat greșelile.
Ulterior, s-au făcut doar 19.000 de contestații.
În urma contestațiilor, procentul elevilor care au medii mai mari sau egale cu 5 a ajuns la 83,2%.
Cele mai multe medii peste 5 au fost în București — în procent de 94% și în județele Cluj — unde procentul este de 92%, Brăila și Prahova.
Cele mai puține medii egale sau mai mari cu 5 au fost în Mehedinți, Teleorman și Călărași, aici procentul fiind între 70 și 72%.
Pentru 11 mii de lucrări, reevaluarea a dus la creșterea notei, în timp ce pentru 5.454 de lucrări, notele au scăzut în urma contestațiilor.
În schimb, sunt mai multe medii de 10, 85 față de 75 inițial.
Cei de la Universitatea din Oradea lucrează la un raport care are în prim plan 2.300 de elevi de clasa a 8-a.
Experții au analizat, printre altele, cum s-au pregătit copiii pentru Evaluarea Națională.
Adrian Hatos, Universitatea din Oradea: „O pondere foarte mare iau meditații particulare, fenomenul meditațiilor, în loc să scadă, crește. În Bihor, avem la această măsurătoare 53% care au declarat că au luat meditații particulare, iar 90% dintre copii iau meditații la matematică. Procentul este mai scăzut la română, dar tot mare, 70%. Trebuie să fim realiști și să presupunem că copiii de anul acesta, care au terminat clasa a 8-a, au învățat aproape în aceleași condiții ca cei de anul trecut, cu aceiași profesori. Dacă ai creșteri mari de promovare și de medii, este pentru că subiectele au fost mai ușoare.”
Cele mai bune rezultate la evaluare le-au avut Colegiile Naționale „Tudor Vianu” și „Gheorghe Lazăr” din București, urmate de „Vasile Alecsandri” din Galați. (sursa)