Numeroase țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul, în vreme ce avioanele principalilor operatori aerieni au început să evite Beirutul, pe fondul temerilor privind extinderea conflictului din Orientul Mijlociu. Oficialii de la Washington cred că un atac împotriva Israelului, care ar putea veni din partea Iranului sau a aliaților săi, inclusiv Hezbollahul libanez, este iminent, scriu Reuters și BBC.

Tot mai multe zboruri au fost anulate sau suspendate în ultimele zile pe singurul aeroport comercial al Libanului, Beirut, în vreme ce SUA, Marea Britanie, Australia, Franța, Canada, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Japonia, România, Turcia și Iordania și alte țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul cât mai curând posibil.03:41

Biden și Harris au fost informați de echipa de Securitate Națională că nu este clar când este posibil un atact al Iranului sau al Hezbollah împotriva Israelului și nici care sunt detaliile unui astfel de atac, a declarat un oficial american pentru Reuters.03:23

Uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh a avut drept scop prelungirea conflictului din Gaza și va complica discuțiile privind soluționarea crizei, a declarat președintele palestinian Mahmoud Abbas agenției de știri de stat RIA din Rusia în remarci publicate marți, citează Reuters.

„Nu există nicio îndoială că scopul asasinării domnului Haniyeh este de a prelungi războiul și de a-i extinde domeniul de aplicare”, a declarat Abbas, citat de RIA. „Aceasta va avea un impact negativ asupra negocierilor în curs de desfășurare pentru a pune capăt agresiunii și a retrage trupele israeliene din Gaza”.02:01

Președintele american Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au fost informați luni de echipa lor de securitate națională cu privire la evoluțiile din Orientul Mijlociu, inclusiv la amenințările pe care le reprezintă Iranul și interpușii săi la adresa militarilor americani, a anunțat Casa Albă, potrivit Reuters.22:30

SUA fac un apel la cele părțile implicate pentru a se abține de la escaladarea conflictului în zonă. „Părțile nu ar trebui să caute motive pentru a amâna sau refuza” dialogul, a transmis Blinken, citat de Reuters.21:25

Iranul a decis să atace Israelul, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, în contextul unui efort diplomatic intens pentru a evita orice altă acţiune militară care ar putea declanşa un război direct între Republica Islamică şi statul israelian, scrie Jerusalem Post.

Mesajul Iranului a fost transmis Israelului prin intermediul ministrului de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care l-a sunat direct pe Katz pentru a-i explica că a primit această informaţie de la ministrul de externe iranian în exerciţiu Ali Bagheri.18:53

Compania Tarom anunţă că suspendă zborurile către Tel Aviv, Amman şi Beirut din perioada 6-12 august, din motive de securitate. Decizia a fost luată în contextul agravării tensiunilor din regiunea Orientului Mijlociu, după ce săptămâna trecută au fost suspendate zborurile spre Liban.

Deciziile urgente vin pe fondul temerilor că ostilitățile dintre gruparea libaneză Hezbollah și Israel, care au rămas la un nivel redus în ultimele luni, localizate în special în zona de graniță, ar putea escalada într-un conflict în toată regula.

Hezbollah a promis să răspundă asasinării comandantul său senior Fuad Shukr, care a avut loc săptămâna trecută în Beirut, după un atac care ucisese 12 copii și adolescenți pe Înălțimile Golan ocupate de Israel.

Iranul a anunțat de asemenea luni că nu caută să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că trebuie să pedepsească Israelul pentru a preveni instabilitatea, după uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, săptămâna trecută.

„Iranul urmărește să instaureze stabilitatea în regiune, dar acest lucru se va întâmpla doar prin pedepsirea agresorului și crearea unui efect de descurajare împotriva aventurismului regimului sionist (Israel)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian Nasser Kanaani, adăugând că o acțiune din partea Teheranului este inevitabilă.

Kanaani a făcut apel la SUA să nu mai sprijine Israelul, afirmând că comunitatea internațională nu și-a îndeplinit datoria de a proteja stabilitatea în regiune și ar trebui să sprijine „pedepsirea agresorului”.

În schimb, oficialii de la Teheran au primit luni un emisar al lui Vladimir Putin, în persoana lui Serghei Șoigu, fost ministru al Apărării, actual secretar al Consiliului de Securitate.

Rusia, o aliată tot mai apropiată a Iranului, a condamnat uciderea lui Ismail Haniyeh și a făcut apel la toate părțile să se abțină de la măsuri care ar putea transforma conflictul din Orientul Mijlociu într-un război regional mai amplu.

Reuniune de securitate la Casa Albă

Casa Albă a anunțat că Joe Biden își va convoca luni echipa de securitate națională pentru a aborda situația din Orientul Mijlociu.

Site-ul american Axios a relatat că secretarul de stat american Antony Blinken le-a spus omologilor din țările G7 că Iranul și organizația Hezbollah ar putea ataca Israelul chiar luni. Dar oficialul american a admis că nu știe exact momentul atacului și forma acestuia.

În paralel, Pentagonul a declarat vineri că va desfășura avioane de luptă suplimentare și nave de război ale Marinei în regiune.

„Obiectivul general este de a reduce temperatura în regiune, de a descuraja și apăra împotriva acestor atacuri și de a evita conflictul regional”, a declarat Jonathan Finer, consilierul adjunct pentru securitate națională al Casei Albe. Statele Unite și Israelul se pregătesc pentru orice posibilitate, a adăugat Finer.

Finer a amintit că lumea a fost „foarte aproape” de o conflagrație regională în Orientul Mijlociu în aprilie, când Iranul a lansat un atac asupra teritoriului israelian cu drone și rachete după atacul asupra consulatului său din Damasc, care a ucis șapte ofițeri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice în capitala siriană.

SUA doresc să fie pregătite în cazul în care această situație s-ar repeta, a adăugat Finer.

Fuga din Liban

În vreme ce Biden și-a exprimat sâmbătă speranța că Iranul va alege un răspuns temperat, după uciderea lui Haniyeh, oficialii SUA le-au cerut încă de săptămâna trecută cetățenilor americani care doresc să părăsească Libanul să înceapă să-și facă planuri imediat.

„Aceasta nu este o predicție cu privire la evenimente viitoare. Este o planificare prudentă pentru ei și pentru guvernul nostru”, a declarat Finer la CBS.

Guvernul britanic și-a sfătuit de asemenea cetățenii să părăsească Libanul, Turcia, Japonia, România și alte țări făcând același lucru.

Iar Canada le-a spus cetățenilor săi să evite orice călătorie în Israel, afirmând că conflictul regional pune în pericol securitatea.

Luni, Libanul a primit provizii medicale de urgență pentru a-și echipa spitalele, iar aeroportul din Beirut era plin de oameni care încercau să părăsească țara, pe fondul temerilor că un conflict de amploare este la orizont, scrie Reuters.

Extinderea conflictului

Forțele israeliene și luptătorii Hezbollah au continuat în ultimele zile schimbul de focuri peste graniță.

Hezbollah a anunțat că a lansat drone asupra unei cazărmi militare din Ayelet HaShahar, în nordul Israelului, în primele ore ale dimineții de luni. Armata israeliană a declarat că doi soldați au fost răniți.

Atacul a venit la o zi după ce Hezbollah a lansat zeci de rachete asupra orașului Beit Hillel din apropiere. Nu au fost raportate victime în urma acestui atac.

Forțele aeriene ale Israelului au răspuns prin lovirea unor ținte din sudul Libanului. Un luptător Hezbollah și un paramedic au fost uciși într-un atac asupra orașului Mays al-Jabal, la mai puțin de un kilometru de granița cu Israelul, potrivit BBC. (HotNews.ro)

Articolul precedentMonopolul Google asupra căutărilor online, ilegal, spune un judecător american
Articolul următorVremea azi, 6 august. Temperaturile scad şi doar în sud-vest mai găsim vreme călduroasă