PSD a propus coaliției de guvernare ca de la 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie să crească la 3.000 de lei brut, costul asociat acestei majorări – de 450 de lei – urmând a fi împărțit între stat și angajator. Propunerea noastră a venit în contextul în care trăim o periodă de instabilitate economică, prețurile cresc galopant, iar puterea de cumpărare a cetățenilor scade. Totodată, costul utilităților pentru sezonul rece va fi foarte greu plătit pentru mulți români. Cel mai greu se vor descurca categoriile vulnerabile, printre care se numără și cei peste 1,2 milioane de angajați care sunt încadrați încă cu salariul minim pe economie.
Tocmai pentru a-i proteja pe aceștia și familiile acestora, din punct nostru de vedere, creșterea salariului minim pe economie este o măsură normală, care vine mai ales în sprijinul angajaților, dar și al angajatorilor. Oricum, o mare parte dintre aceștia din urmă au fost nevoiți deja să crească salariile chiar și peste 3000 de lei, pentru că doar așa mai pot găsi oameni sau își pot păstra angajații. Din punctul de vedere al angajatului, măsura propusă de PSD este una mult așteptată, acest nivel al salariului fiind unul minim pentru a asigura un trai decent în condițiile actuale. Această mărire de 17,6% vine să compenseze inflația și asigură o creștere sănătoasă produsă de dezvoltarea economică. Desigur, mărirea salariului minim, începând cu 2023 trebuie coroborată și cu alte măsuri la fel de importante, printre care aș aminti doar creșterea pensiilor și stoparea creșterii nejustificate a prețului la energie.
Iată, PSD vine cu soluții și propuneri concrete și dovedește, încă odată, că este alături de români, Mai rămâne doar să găsim înțelegere și din partea partenerilor noștri de guvernare pentru punerea în aplicare a acestor măsuri importante pentru toți românii.
Declarație politică, Camera Deputaților, 13.09.2022