Ioan Mang, deputat PSD Bihor: Aș dori să marchez un moment important pentru piața muncii din România din perspectivă social-democrată. De săptămâna trecută, în țara noastră avem primul contract de muncă la nivel de sector încheiat după 2011!
Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social a aprobat extinderea contractului colectiv de muncă semnat la nivelul sectorului bancar la nivelul întregului sector de activitate. Este primul contract după mai bine de 13 ani, mai ales că el se va aplica tuturor salariaților din acest domeniu, indiferent de aparatenența lor sindicală.
Din punctul meu de vedere, ca om de stânga, aceasta este o victorie importantă pentru angajații din România și, după mulți ani, un început de revenire la normalitate. Pentru că normalitatea, în relațiile de muncă, înseamnă ca toți angajații să beneficieze, întotdeauna, de o protecție eficientă – fie a sindicatului, fie a unui contract colectiv – în relația sa cu patronatul.
Spun asta pentru că în anul 2011, guvernarea de ”dreapta” de rău augur, condusă de un lider cinic și disprețuitor la adresa românilor în persoana lui Traian Băsescu a modificat discrețonar legislația dialogului social existentă atunci, ceea ce a dus la o prăbușire a negocierilor colective și a numărului de contracte colective. De atunci până în prezent, nu a mai existat nici măcar un singur contract colectiv de muncă la nivel de sector. Este o cifră sumbră, care ascunde realitatea tristă a sute de mii de angajați lipsiți de o protecție eficientă în relația lor lor angajatorii.
Teoria de ”dreapta”, devenită o adevărată ideologie care încă mai persistă la noi în România, – cea care exaltă credința individualistă că fiecare se descurcă pe cont propriu dacă este bine pregătit, puternic, profesionist, etc. – este una înșelătoare iar, pratica economică și socială ne arată că, până la urmă, este și una falimentară, cel puțin din punctul de vedere al celor care își câștigă o pâine de pus pe masa familiei din munca lor cinstită. Oricât de mult ne dorim să ajutăm firmele să prospere și astfel să aducă proges și dezvoltare economică, iar PSD a făcut lucrul acesta în guvernările sale, trebuie să admitem că într-o societate capitalistă, nu s-a inventat, cel puțin până acum, o protecție mai eficientă pentru angajați decât organizarea în sindicate și negocierea unor contracte colective de muncă. Fără angajați corect plătiți și protejați împotriva abuzurilor de putere ale angajatorilor, capitalismul rămâne doar un slogan găunos, ce ascunde, de fapt, setea de profit și lăcomia unei elite dispusă să sacrifice interesul public.
În 2022, la inițiativa PSD, am reușit să modificăm această legislație păguboasă pentru interesele angajaților, și sper că ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, la nivelul sectorului bancar, să fie primul rezultat al acestei modificări legislative, urmat și de alte sectoare. Acest contract colectiv nu trebuie să rămână la statutul de rara avis, ci, treptat, trebuie să extindem utilizarea lor la nivelul tuturor sectoarelor economiei naționale.
Vă reamintesc că tot săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat legea inițiată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, condus de doamna ministru PSD, Simona Bucura Oprescu și care transpune Directiva Europeană privind salariul minim. Proiectul de lege prevede că Guvernul va veni cu un plan de măsuri pentru a promova negocierile colective, astfel încât 80% din angajații din România să fie acoperiți de un contract colectiv de muncă.
Astfel, există perspectiva ca în viitorul apropiat, cu condiția ca PSD să continue să rămână la guvernare, acest obiectiv să fie transpus în practică. Însă pentru ca PSD să rămână la guvernare și să continue măsurile de stânga menite a proteja interesele angajaților, este necesar ca România să aibă un președinte social democrat. Iar acest președinte nu poate fi altul decât Marcel Ciolacu!
sursa – Declarație politică, 29.10.2024, Camera Deputaților