La Oradea a început cea de-a 25-a ediţie a Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa, programată să se desfășoare în perioada 16 – 19 septembrie 2024.
Evenimentul a început luni seară, cu o sesiune inaugurală în sala mare a Primăriei din Oradea, la care au fost prezenţi în jur de 90 de episcopi, informează Agerpres.
“Aceste întâlniri au foarte mare importanţă istorică. Pentru că au început în momentul în care erau o foarte mare dezorientare şi neînţelegeri şi se mai simţeau încă rănile deschise, dar şi din cauza mentalităţii publice de a pune la o parte valorile religioase. Şi care slăbeşte popoarele noastre. Fără valori spirituale, un popor moare. De aceea îmi place să cred că toată această prezenţă nu este doar decorativă şi că această întâlnire are şi semnificaţia ‘suntem împreună’! Percepţia noastră este că astăzi creştinii sunt chemaţi să fie împreună, pentru că umanitatea tinde astăzi să nu mai aibă nevoie de Dumnezeu”, a spus prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, cardinalul Claudio Gugerotti.
În deschiderea festivă, moderată de gazda evenimentului, episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, au luat cuvântul personalităţi importante ale lumii religioase: cardinalul Claudio Gugerotti, nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova, Giampiero Gloder şi preşedintele Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), Gintaras Grusas.
De asemenea, arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice, Lucian Mureşan a transmis un mesaj prin părintele Cristian Crişan, urmat de discursurile susţinute de episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, secretarul de stat pentru culte Ciprian-Vasile Olinici şi la final, primarul municipiului Oradea, Florin Birta.
Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali 2024 are loc la Oradea în anul în care Biserica Greco-Catolică din România celebrează cinci ani de la beatificarea Fericiţilor Episcopi Români Martiri greco-catolici de Papa Francisc, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj (pe 2 iunie 2019).
“Ierarhii martiri au subliniat importanţa unităţii şi solidarităţii în Hristos Domnul, precum şi a necesităţii promovării modelelor autentice de mărturisire. Imaginile episcopilor mărturisitori, imaginea luminoasă a cardinalului Iuliu Hossu, a monseniorului de fericită pomenire Vladimir Ghika sunt astăzi invocate ca modele de fermitate în credinţă, de curaj mărturisitor, dar şi de eleganţă a slujirii, de bunătate, de compasiune, de înţelegere iubitoare a problemelor celorlalţi. În această cheie trebuie înţeleasă tema generală a acestei întâlniri – ‘Relaţia dintre episcop şi preoţi – fraternitate şi umanitate’, un subiect pe cât de important, pe atât de actual pentru lumea de astăzi”, a menţionat secretarul de stat pentru culte, Ciprian-Vasile Olinici. (sursa)