Insula Fazanilor, lungă de 200 de metri, este cel mai mic teritoriu din lume cu custodie comună, iar miercuri își va schimba din nou „propietarul”.

Ziua schimbării este una dintre rarele ocazii în care vizitatorilor li se permite să viziteze această insulă, scrie euronews.com.

De două ori pe an, teritoriul schimbă suveranitatea de la Franța la Spania. Cel mai recent transfer are loc chiar azi.

Orașele Irun (Spania) și Hendaye (Franța) sunt responsabile de îngrijirea acesteia timp de șase luni pe an fiecare.

De la 1 februarie până la 31 iulie, Spania asigură administrarea condominiului – un termen utilizat pentru a se referi la un teritoriu politic în care mai multe puteri suverane convin în mod oficial să împartă în mod egal controlul. În celelalte șase luni, această mică insulă devine oficial parte a Franței.

Acest aranjament a fost agreat pentru prima oară după un armistițiu între Franța și Spania la finalul Războiului de Treizeci de Ani (1618-1648), una dintre cele mai importante conflagrații din istoria Europei, încheiată cu Pacea de la Westfalia, cea care a dat naștere sistemului modern de relații internaționale și conceptului de suveranitate sau de stat-națiune.

Insula lungă de 200 de metri a fost transformată într-o metaforă a păcii.

Evoluția numelui insulei

Micuța insulă are mai multe nume. În epoca romană, era cunoscută sub numele de Pausoa, cuvânt în bască pentru „pasaj” sau „pas”.

Apoi, francezii l-au tradus ca „Paysans”, care înseamnă „țăran”, înainte de a-l schimba în „Faisans”, care înseamnă „fazan”.

„În limba bască, unii continuă să o numească Konpantzia, un nume care provine, fără îndoială, de la reuniunile care au avut loc pe insulă în secolul al XVII-lea”, se arată pe site-ul web al Basque Country Tourism.

Accesul vizitatorilor pe insulă este permis doar în foarte puține ocazii. Printre acestea se numără zilele de predare-primire, când pe insulă are loc o ceremonie oficială cu steaguri, delegați, diplomați și mult fast oficial, sau în cadrul unor tururi de patrimoniu.

Unde se găsesc celelalte condominii

În prezent, există doar o mână de condominii în lume. În Europa, Lacul Constance este un tridominium între Austria, Germania și Elveția.

Un altul este râul Moselle și afluenții săi, Sauer și Our, un condominiu împărțit de Germania și Luxemburg.

Apoi, există zona de regim comun, o zonă maritimă comună între Columbia și Jamaica, care a fost stabilită printr-un acord bilateral încheiat în 1993, dar care nu a intrat în vigoare până în 1994. (sursa)

Articolul precedentRomânii continuă să ignore steagul roșu pe litoral: patru persoane, salvate de la înec în ultima clipă. Apelul salvamarilor pentru turiști
Articolul următorFlorian Bodog: 106 cabinete de medicină de familie din Bihor reabilitate și dotate prin PNRR!