Femeile din România și Republica Moldova care au înființat startup-uri de tehnologie pot obține fonduri nerambursabile de câte 75.000 de euro, printr-un nou program lansat, marți, de Comisia Europeană în Uniunea Eurpeană și statele asociate.
Înscrierile în proiectul-pilot Women TechEU se fac AICI, până pe 10 noiembrie 2021.
Până la 50 de start-up-uri deep tech promițătoare din statele membre ale UE și din țările asociate vor fi finanțate în urma acestei prime cereri de propuneri – a anunțat, marți, Comisia Europeană, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Condiții de participare pentru aplicanți:
- să fie femei:
- să fie fondatoare sau cofondatoare ale unor startup-uri deep tech (tehnologii profunde) aflate în stadiu incipient de dezvoltare (early stage).
- Să dețină poziții de top în firmele respective: CEO (director general), CTO (director tehnic) sau echivalent.
- Startup-ul trebuie să fie înregistrat și stabilit de cel puțin 6 luni, la data depunerii cererii, într-unul dintre statele membre UE (inclusiv România) sau statele asociate în programul Horizon EuropeSearch (inclusiv Republica Moldova).
Schema face parte din noul program privind ecosistemele de inovare al programului-cadru Orizont Europa, consolidat de Consiliul european pentru inovare (CEI).
Schema va oferi sprijin financiar start-up-urilor conduse de femei prin granturi în valoare de 75.000 EUR, precum și îndrumare și mentorat de cea mai bună calitate prin intermediul programului CEI privind rolul de lider al femeilor Programul Accelerator al CEI vizează, de asemenea, start-up-urile conduse de femei, dar noua schemă „Women TechEU” oferă sprijin în etapa inițială, formatoare a companiilor, cu scopul de a crește numărul de femei care își înființează propriile companii.
Datele Comisiei Europene arată că doar 15% dintre companiile noi (”start-up-uri”) inovatoare sunt înființate sau co-înființate de femei, iar numai 6% dintre ele au echipe de fondatori formate exclusiv din femei.
Aceste firme conduse de femei mobilizează mai puțin capital de risc decât cele cu echipe de conducere de sex masculin, inclusiv în etapa vitală de început în care se fac investițiile, iar sumele pe care le mobilizează tind să fie mai mici. În întreaga Europă, aproximativ 5% din capitalul de risc este alocat unor echipe mixte și doar 2% unor echipe formate exclusiv din femei.
„Women TechEU” abordează acest decalaj de gen în materie de inovare prin sprijinirea companiilor deep-tech conduse de femei aflate în faza incipientă, care prezintă cel mai ridicat grad de risc.
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat:
„Prin intermediul „Women TechEU”, dorim să creștem numărul de start-up-uri conduse de femei și să creăm un ecosistem european de tehnologii deep-tech mai echitabil și mai prosper. Considerăm că sprijinul acordat astăzi femeilor fondatoare din domeniul tehnologiilor profunde le va spori șansele de succes și va stimula ecosistemul european general de inovare prin atragerea unui număr mai mare de talente feminine.”
sursa: startupcafe.ro