Un cadru didactic asociat de la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, Cristian Andrei Ciornea, semnalează că, doar în ultimele două săptămâni, în România au fost inițiate peste 120 de dosare în care se cere suspendarea și anularea Hotărârii CCR care a decis anularea alegerilor prezidențiale din anul 2024 și reluarea acestor alegeri în anul 2025.
Ținând cont de acumularea bruscă, într-un interval de timp foarte scurt, a cererilor de acest tip, Ciornea opinează că “acțiunea pare coordonată de un grup de oameni cu același interes: distrugerea democrației din România. România este atacată din interior, de un inamic care vrea să creeze dezordine socială”.
Mesajul lui Cristian Andrei Ciornea a fost postat pe Internet după ce un magistrat a dezvăluit că, la Curtea de Apel din Ploiești, au fost depuse două contestații similare, care au fost însă repartizate spre soluționare la judecători diferiți. Unul dintre cei doi judecători a respins contestația, considerând că nu e de competența unei Curți de Apel să suspende o decizie a CCR.
Celălalt judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis însă contestația și, drept urmare, a suspendat aplicarea deciziei CCR.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la judecătorul de la Curtea de Apel care a suspendat decizia CCR, “cu privire la săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare”.
În acest context, CSM precizează că “în aproximativ 30 de alte cauze identice soluționate de curțile de apel din țară soluțiile pronunțate au fost de respingere a acțiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens”.
Teoretic, dacă decizia CCR de anulare a alegerilor din 2024 n-ar mai exista, în România ar trebui să se organizeze turul 2 al alegerilor din 2024, cu o finală în care sunt deja calificați Călin Georgescu și Elena Lasconi. (sursa)