Înălțarea 2023 este, ca în fiecare an, la patruzeci de zile după Paște, de fiecare dată joia, ziua fiind totodată sărbătoarea Eroilor în Biserica Ortodoxă Română. Sărbătoarea este numită în popor și Ispas.

Ce semnificație are sărbătoarea de Înălțare

La 40 de zile de la Învierea Domnului, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului. Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității Sale în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ. Iisus Hristos intră în sanctuarul cerului și asigură oamenilor revărsarea Spiritului Sfânt.

În Biblie se spune că, după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer în prezenţa lor. Sfinții Apostoli au primit atunci har și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine. Înălțarea Domnului este o piatră de hotar între perioada în care Hristos a predicat și începuturile erei creștinismului.

În popor se mai spune că a mai fost un martor, pe nume Ispas. Un cioban care a fost ascuns după pietre şi apoi a povestit ce a văzut. De aceea, Sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas. Fiindcă acest eveniment a avut martori, salutul “Hristos s-a înălţat” şi replica lui se spun doar în ziua Înălţării. Se mai spune în Biblie că, în acel moment, Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfânt, ceea ce a şi făcut peste zece zile, la Cincizecime, adică de Rusalii.

Această sărbătoare este una dintre cele mai importante de peste an, iar în calendarul creștin ortodox este însemnată cu cruce roșie.

Când este Înălțarea Domnului 2023

Înălțarea Domnului 2023, cunoscută în popor drept Ispasul, este sărbătorită pe data de 25 mai, la 40 de zile după Paști.

În primele secole de creștinism, Înălțarea lui Iisus la ceruri era sărbătorită de Rusalii, odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, adică la 50 de zile de la Paști. Spre sfârșitul secolului al IV-lea, conform sinoadelor bisericii, s-a stabilit ca Înălțarea să fie sărbătorită la 40 de zile după Paști și astfel să aibă propria dată în calendar, separată de Rusalii.

Înălțarea 2023 și Ziua Eroilor, celebrate în aceeași zi

Această sărbătoare este mereu într-o zi de joi, iar în România, în aceeași zi este și Ziua Eroilor. Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

În ziua de Înălțare a Domnului, după Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate bisericile și mănăstirile din România și străinătate. Această sărbătoare este mereu într-o zi de joi, iar în România, în aceeași zi este serbată și Ziua Eroilor.

Citeşte întreaga ştire: Înălțarea Domnului 2023 – Tradiții și obiceiuri

Articolul precedentIoan Mang: Despre greva cadrelor didactice
Articolul următorUn nou ciclon mediteranean ajunge în România. Anunțul meteorologilor, cât țin furtunile violente