În filmul ”The Trial of the Chicago 7”, pus la bara acuzaților pentru că ar fi instigat împotriva autorităților și că ”a sperat la o confruntare cu poliția”, personajul interpretat de Sacha Baron Cohen îi răspunde procurorului: ”Dă-mi un moment să-mi dau seama. N-am fost niciodată judecat până acum pentru gândurile mele”. Dar pentru mimică?
De când a fost numit ministru al sănătății, Vlad Voiculescu n-a avut timp să dea prea multe comunicate de presă. Două sunt la vedere. În primul, din 3 ianuarie, ministerul comunica faptul că ”pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie”.
În al doilea, de luni, 4 ianuarie, citat de G4Media, Vlad Voiculescu cere intervenția Consiliului Național al Audiovizualului pentru ”comunicări publice difuzate în sfera vizualului care instigă la încălcarea și nerespectarea măsurilor de protecție sanitară necesare pentru limitarea răspândirii noului coronavirus”.
Una dintre aceste ”comunicări” este personificată de programul de Revelion al TVR care, în concepția ministerului condus de Voiculescu, a comis o ”instigare” și merită să primească sancțiuni ”în conformitate cu prevederile legislative”.
Comunicat Ministerul Sănătății: Ministerul Sănătății dezaprobă producția care a fost promovată de Societatea Română de Televiziune (TVR) în noaptea dintre 31 decembrie 2020 și 1 ianuarie 2021 și care prin discurs, mimică, mesajul transmis instiga la nesupunere a publicului față de măsurile de protecție luate de autorități.
Că Ministerul Sănătății dezaprobă un program de divertisment de la televizor e treaba lui, dacă așa își prioritizează oamenii lui Voiculescu timpul și resursele.
În debutul campaniei de vaccinare, ministrul n-a avut nicio reacție când zeci de medici s-au dus degeaba la spitalele unde fuseseră programați, dar centrele erau închise. Autoritățile au preferat să aplice politica struțului, poate nu se află. S-a aflat și, într-un târziu, abia la câteva zile după ce medicii au semnalat în presă problema, doctorul militar Gheorghiță a venit să-și ceară scuze la televizor. Ministerul Sănătății a tăcut. Așa a ales Vlad Voiculescu să redebuteze ca ministru în principala chestiune a lui 2021: vaccinarea.
Dar când un minister din UE crede că legea poate pedepsi prostul gust sau mimica actorilor dintr-o emisiune de divertisment, pentru că e împotriva politicii oficiale a autorităților, asta nu mai ține de priorități, ci de altceva.
Discursul actorilor de la TVR nu a fost xenofob, rasist și nu a îndemnat la violență, ceea ce ar fi fost, într-adevăr, împotriva legii. Discursul a fost groaznic prin lipsa de măsură, de umor, de sens. Dar, vorba avocatei și scriitoarei americane Wendy Kaminer, dacă într-o societate am permite doar exprimarea punctelor de vedere raționale, s-ar lăsa o liniște care ne-ar sparge timpanele. Libertatea de expresie protejează, în primul rând, ceea ce ne enervează.
Să soliciți intervenția statului ”în conformitate cu prevederile legislative” împotriva unui program de divertisment te face vecin de telegondolă nord-coreeană cu Doina Gradea.
În loc să adopte strategia convingerii oamenilor în această perioadă grea, în care e nevoie de toate resursele de înțelegere a societății, noul guvern trece la amenințări.
Asta nu va face decât să crească dihonia. Vor spori insultele ”deștepților” la adresa ”proștilor”, dar și revolta celor care sunt stigmatizați doar pentru că se întreabă cât de sigur e vaccinul.
Mai puține drepturi nu înseamnă mai mulți oameni vaccinați
Guvernul ar trebui să se așeze între oameni, să încerce să conducă pe baza unui numitor comun. Nu să dezbine, să inspire, nu să timoreze, să explice, nu să excludă, ci să ofere sentimentul că suntem împreună. Pentru că suntem.
Jurnalista Alexandra Nistoroiu se întreba, într-o analiză publicată la începutul mandatului lui Vlad Voiculescu, cum se va derula relația ministrului sănătății cu Raed Arafat.
După cum mărturisește ritmul iambic al comunicatelor cazone, sunt semne că se vor înțelege foarte bine. Amândoi par a crede că mai puține drepturi înseamnă mai mulți oameni vaccinați. Când, de fapt, cu cât mai mulți oameni își cunosc și-și simt drepturile respectate, cu atât mai mult vor avea încredere în această campanie națională vitală.
preluare din Libertatea.ro autor: Cătălin Tolontan