Fostul șef al NATO, Jens Stoltenberg, a fost numit noul copreședinte al influentului grup Bilderberg, care organizează o conferință anuală de politică transatlantică și a fost mult timp subiectul teoriilor conspirației cu privire la amploarea puterii sale de a modela evenimentele globale, scrie The Guardian.
După un deceniu turbulent la conducerea NATO, Stoltenberg preia acum conducerea forumului său proeminent de discuții: un eveniment extrem de privat de patru zile frecventat de prim-miniștri, comisari UE, șefi de bănci, directori generali de corporații și șefi de servicii secrete.
Prima participare Bilderberg a lui Stoltenberg a avut loc în 2002, cu câțiva ani înainte de al doilea mandat al său ca prim-ministru al Norvegiei. În calitate de secretar general al NATO a continuat participările și chiar a ținut discursul principal la banchetul grupului de la Torino, în 2018. Numirea sa ca copreședinte al Bilderberg cimentează rolul grupului în centrul strategiei transatlantice.
În februarie, Stoltenberg va prelua și funcția de președinte al Conferinței de securitate de la München, un alt simpozion important de apărare și diplomație. Cu un coleg veteran al Bilderberg, fostul premier olandez Mark Rutte, care îl înlocuiește pe Stoltenberg la NATO, marchează o concentrare a controlului în vârful alianței atlantice într-un moment critic
Mandatul lui Stoltenberg la NATO a fost dominat de conflictul Rusia-Ucraina, care a început cu mult înainte de a prelua mandatul în 2014. Stoltenberg a supravegheat ceea ce el a descris recent drept „cea mai mare întărire a apărării noastre colective dintr-o generație”, menționând cu mândrie că „cheltuielile pentru apărare sunt pe o traiectorie ascendentă în întreaga alianță”.
Câțiva dintre noii săi colegi de la Bilderberg au beneficiat de această creștere.
Axa dintre grupul Bilderberg și industria de apărare
Câteva dintre comitetele directoare ale grupului de 31 de membri au roluri de conducere în industria de apărare. Miliardarul fost șef al Google, Eric Schmidt, a prezidat recent Comisia Națională de Securitate pentru AI și este acum ocupat să lanseze o companie de drone kamikaze care vizează piața profitabilă din Ucraina. Între timp, industriașul suedez Marcus Wallenberg este președintele producătorului de apărare Saab, care s-a bucurat de o creștere de 71% a comenzilor în primele nouă luni ale anului 2024, în mare parte ca urmare a războiului cu Rusia.
Apropiatul lui Donald Trump, Peter Thiel, a fondat compania de robotică în creștere rapidă Anduril și gigantul în plină expansiune de supraveghere și inteligență artificială Palantir. Locotenentul său loial, Alex Karp, CEO-ul Palantir, a fost votat în consiliul de administrație al Bilderberg în urmă cu câțiva ani. Karp, care susține că compania sa este „responsabilă pentru cea mai mare parte a țintirii în Ucraina”, a declarat recent pentru New York Times că „foarte probabil” SUA vor duce în curând un război pe trei fronturi cu China, Rusia și Iran.
citiți mai multe aici