Plenul comun a Camerei Deputaţilor şi Senatului se reuneşte, luni, pentru asumarea răspunderii Guvernului pe primul pachet de măsuri fiscale pregătite pentru reducerea deficitului. Unele măsuri au fost deja modificate, dar bugetarii din anumite sectoare vor continua protestele.
Guvernul își asumă astăzi, de la ora 15:00, răspunderea în Parlament pentru pachetul de măsuri fiscale care include creșterea TVA de la 19% la 21%, precum și înghețarea pensiilor și salariilor în sectorul bugetar în anul 2026.
Întrucât Parlamentul a intrat la sfârșitul lunii iunie în vacanță, pentru desfășurarea procedurii referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, senatorii și deputații au fost convocați într-o sesiune extraordinară.
Pentru depunerea amendamentelor la proiect, parlamentarii au ca termen final ziua de luni, la ora 8:00. Ulterior, va avea loc o ședință de Guvern pentru analizarea amendamentelor depuse.
Premierul Ilie Bolojan declara, vineri, după consultările cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că este extrem de important să câştigăm credibilitatea în relaţia cu Comisia Europeană, cu investitorii şi cu finanţatorii noştri, iar acest prim pachet de măsuri va fi discutat în şedinţa ECOFIN din 8 iulie.
Însă, pe ultima sută de metri, pachetul cu măsuri fiscale de austeritate, adoptat vineri de Guvern, a suferit unele modificări, potrivit surselor citate de Antena 3.
Astfel, românii care rămân neasigurați la sănătate de luna viitoare, adică 3,3 milioane de persoane, ar fi trebuit să plătească către stat aproximativ 2.400 lei, în două tranșe egale. Conform modificării, prima tranșă va fi de 25% din această sumă, iar următoarea în valoare de 75%.
De asemenea, sporul pentru angajații care lucrau la proiecte cu fonduri europene era tăiat inițial de la 50% la 35%. Guvernul a revenit asupra deciziei si a limitat sporul la 40%.
S-au făcut modificări și în taxarea băncilor mici, în urma consultărilor și a punctului de vedere exprimat de BNR: băncile care au mai puțin de 0,2% total active rămân cu impozitare 2%, restul cu 4%.
Impozitul pe câștiguri din jocuri de noroc de până la 10.000 lei va fi de numai 4%. Proiectul de lege inițial prevedea o majorare la 10% a impozitului.
Iar băncile mici nu vor plăti impozit de 4% pe cifra de afaceri, așa cum prevedea pachetul fiscal, ci unul la jumătate, de doar 2%. Măsura se va aplica băncilor care dețin o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România.
Sindicatele continuă protestele
Blocul Naţional Sindical a elaborat mai multe amendamente la pachetul de măsuri fiscale, care au fost transmise tuturor partidelor politice pentru a fi introduse în Legea pe care Guvernul Ilie Bolojan îşi va asuma luni răspunderea în Parlament.
Sindicaliştii propun ca subvenţia să se acorde partidelor numai în anii în care România se încadrează în ţintele de deficit bugetar, iar suma forfetară pentru deputaţi şi senatori să fie redusă la jumătate, în condiţiile în care, spun sindicaliştii, cheltuielile totale cu suma forfetară însumează peste 100 milioane lei anual, fără ca sistemul actual să permită un control riguros asupra modului în care banii publici sunt utilizaţi.
Funcționarii din administrația locală și centrală și angajații din educație și sănătate se opun reducerii drepturilor salariale și cer începerea unui dialog real cu autoritățile.
Acțiunile sindicale vot continua și în această săptămână. Sindicaliștii din învățământ protestează luni, de la ora 11:00, în fața Parlamentului. La casele de pensii vor fi proteste până la finalul lunii, în fiecare zi, între orele 10:00 și 12:00. Sunt anunțate proteste la primării, ministere și Institutul Național de Statistică. (sursa)