Președintele Emmanuel Macron a propus un nou candidat francez la scurt timp după demisia comisarului european însărcinat cu Piaţă internă, Thierry Breton. Noua propunere nu respectă însă cererea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a dus la plecarea lui Thierry Breton.
După demisia zgomotoasă de luni dimineață, 16 septembrie, a comisarului european Thierry Breton, președintele francez Emmanuel Macron a propus imediat un nou candidat, pe ministrul demisionar al Afacerilor Externe Stéphane Séjourné, unul dintre apropiații săi, un fost eurodeputat și fost lider al grupului Renew.
Franța vizează un portofoliu „centrat pe miza suveranității industriale, tehnologice și competitivității europene”, a anunțat Palatul Elysée.
Plecarea cu zgomot a lui Thierry Breton a uimit, numele și portofoliile fiind așteptate marți.
„Am demisionat din postul de comisar european, de îndată”, a anunțat fostul ministru, în vârstă de 69 de ani, într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, publicată luni dimineață pe X.
Thierry Breton spune că șefa CE, pe cale să-și formeze echipa în vederea unui nou mandat de cinci ani, a cerut Palatului Elysée să-l retragă.
„În urmă cu câteva zile, pe ultima linie dreaptă a negocierilor privind alcătuirea viitorului Colegiu, ați cerut Franței să-mi retragă numele – din motive personale pe care în niciun caz nu le-ați discutat în mod direct cu mine – și ați propus, ca și compromis politic, un portofoliu pretins mai influent Franței în viitorul Colegiu” al comisarilor, scrie el.
„A fost onoare” să fie comisar european, subliniază fostul ministru francez, însă „în lumina ultimelor evoluții – care arată încă o dată o guvernanţă îndoielnică – trebuie să conchid că nu-mi mai pot exercita funcțiile în Colegiu”, conchide el.
Ursula von der Leyen i-a acceptat demisia și i-a mulțumit pentru munca depusă de cinci ani.
Relațiile între șefa sa germană și Breton erau notoriu de tensionate după ce acesta a preluat în primăvară șefia unei fronde în interiorul Comisiei pentru a contesta stilul de conducere al președintei, pe care-l consideră autoritarist.
Francezul a acuzat în mod public etica lui von der Leyen, după numirea la sfârșitul lui ianuarie a unui emisar însărcinat cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM), un post extrem de bine plătit în cadrul Comisiei.
Postul a fost atribuit eurodeputatului german din Partidul Popular European (PPE, dreapta) Markus Pieper, cu câteva săptămâni înaintea unui Congres, la București, în martie, la care PPE a susținut un al doilea mandat al lui von der Leyen.
Polemica a condus la un vot de cenzură în Parlamentul European (PE) împotriva Ursulei von der Leyen, în plină campanie în vederea alegerilor europene din iunie, și în final la retragerea lui Pieper.
Realeasă într-un final la conducerea viitoarei Comisii în iulie, Ursula von der Leyen urma să prezinte marți șefilor grupurilor din PE numele și portofoliile noilor comisari, într-o sesiune plenară la Strasbourg.
Alcătuirea CE este un exercițiu de echilibristică, care relevă greutatea statelor membre UE, forțelor politice și orientărilor UE.
Înainte de retragerea lui Breton, situația era incertă din cauza unui blocaj în Slovenia, unde aprobarea noii candidate Marta Kos de către Parlament se lasă așteptată.
Plecarea lui Thierry Breton, care s-a impus ca o figură a Executivului de la Bruxelles prin atacarea abuzurilor de putere ale giganților digitali, complică ecuația și intervine după o polemică pe care liderii încearcă s-o dezumfle privind lipsa femeilor în noua echipă pe cale să se constituie. (sursa)