Un focar de rabie a izbucnit în comuna Apa din judeţul Satu Mare, populaţia urmând să primească mesaje RO-ALERT, informează, miercuri, Instituţia Prefectului, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, prefectul Ioan Tibil a convocat, în calitate de preşedinte, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui focar de rabie la un câine într-o gospodărie din localitatea Apa.

După prezentarea situaţiei de către directorul executiv-adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Corneliu Ceică, CLCB a emis Decizia nr. 5/15.05.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Apa şi zona considerată de risc crescut, care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Judeţeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcţia Silvică Satu Mare şi către gestionarii fondurilor cinegetice.

„Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, dar şi identificarea animalelor din speciile receptive din localitate. Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Apa a fost dispusă identificarea şi gestionarea câinilor fără stăpân, ţinând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât şi la om. De asemenea, s-a decis transmiterea unei alerte locale prin sistemul RO-ALERT pentru informarea locuitorilor despre pericolul reprezentat de apariţia focarului de rabie”, precizează sursa citată.

DSVSA Satu Mare recomandă tuturor deţinătorilor de câini şi pisici vaccinarea de urgenţă a acestora şi consemnarea în carnetele de sănătate.

„Solicit tuturor instituţiilor responsabile comunicare şi conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave şi pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat astăzi. Este o zonă cu risc crescut şi dorim închiderea rapidă a focarului de la Apa”, a declarat prefectul Ioan Tibil. (sursa)

Articolul precedentRușii continuă să avanseze în Ucraina. Au cucerit un sat simbol al ucrainenilor, Robotîne
Articolul următorRomânia Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat, inclusiv în Bihor