Vă imaginați cum ar fi ca o firmă mare, precum cel mai mare producător de bere din Europa, de exemplu, să meargă la guvernul olandez și să îl informeze că i-au scăzut, drastic, vânzările în România? – scrie senatorul bihorean Florian Bodog într-o postare recentă pe Facebook. Și apoi multe alte firme să aibă același tip de problemă? Avem peste 20.000 de entități economice olandeze care fac afaceri și profit în România… Dintr-o dată, cred eu, ideea unei Românii membră în Schengen ar părea foarte bună chiar și pentru Parlamentul de la Haga!
Scriu aceste lucruri – spune Florian Bodog, pentru că, în relația cu Olanda, nimic în afară de bani, nu va conta niciodată. În ciuda diverselor opinii pe care le tot aud, singura valoare pe care “Țara Lalelelor” o respectă cu adevărat, este cea a banului. Istoria ei mercantilă, de negocieri, de aranjamente și scandaluri mari de corupție dovedește acest lucru. Prezentul său, ca unul dintre cele mai mari paradisuri fiscale din lume, care face să se evapore, ca prin minune, miliarde de dolari din profituri în neant, este un argument în plus.
Ține de noi să discutăm cu olandezii pe limba lor! Fără nimic strident, doar în aceeași manieră în care ne tratează și ei. Dacă vom pleca mereu capul, vom primi mereu același lucru: lipsă de respect! Iar România, la câți bani pleacă de la noi către ei, merită respectul Olandei.
Vă rog, încheie senatorul bihorean, să vă gândiți la aceste lucruri și, când aveți vreme, vă recomand să vă bucurați de o bere românească autentică sau produsă într-o țară care susține aderarea României la Schengen.
De altfel, într-o declarație politică susținută chiar azi în Senat, Florian Bodog reia tema comportamentului Olandei față de România.
Ce ne facem cu Olanda? – întreabă fostul ministru bihorean al Sănătății în Senat.
”Dacă votul din parlamentul olandez împotriva primirii României în Schengen a venit ca o surpriză pentru diplomația română, atunci este un lucru extrem de grav! Înseamnă că avem o mare problemă! Dacă nu a fost așa, problema este la fel de gravă, pentru că deznodământul știut, dincolo de situația umilitoare în care suntem puși, reprezintă un eșec major al diplomației noastre. Nu are rost să ne ascundem după cuvinte în aceste momente deosebit de complicate. Este ceea ce este și de aici suntem obligați să mergem mai departe.
Ceea ce mă intrigă și mă cutremură pe mine la nivel personal, este totuși faptul că Olanda nu vede ceea ce vede Comisia Europeană, de peste un deceniu, ceea ce vede Parlamentul European, cu patru rezoluții de susținere a României votate vreme de un deceniu și ceea ce văd toate celelalte 26 de State Membre UE, cu România inclusă: îndeplinim, doar de vreo zece ani, toate criteriile de aderare aplicate celorlalte țări care fac parte din Schengen. Cum s-a ajuns aici? De ce s-a ajuns aici? De ce Olanda nu vrea sau nu poate sau nu știe să vadă ceea ce restul Uniunii repetă de prea mulți ani?
Desigur, nu putem noi să obligăm pe nimeni – deși alții par a găsi mereu pârghii ca să ne creeze nouă diverse obligații, dar ne aflăm, pe relația cu Olanda, într-un punct de cotitură. Ne aflăm în punctul în care plecăm, a mia oară, capul și acceptăm umilirea, sau în cel în care, așa cum românii vor și așteaptă, acționăm exact la fel cu acționează olandezii împotriva noastră! Ce vom alege să facem?
Vom uita, de exemplu, să le amintim prietenilor noștri olandezi cum prințesa lor moștenitoare are nevoie de protecție sporită de teamă că ar putea fi răpită de mafia din țara lalelelor? Vom uita să le spunem prietenilor noștri, când se va mai vota în parlamentul European, că reprezintă cel mai mare paradis fiscal din UE, care reușește, miraculos, să transforme sute de miliarde de euro profit al companiilor în neant? Ne vom preface că uităm cum politicienii lor, la ei în țară, se tem să nu fie împușcați? Vom ascunde faptul că inclusiv cetățeni de-ai lor sunt ’’beneficarii’’ sinistrului trafic uman care are ca direcție țările din Occident? Vom uita câți bani aruncă românii în buzunarele firmelor lor?
Nu! Nu trebuie nici să uităm, nici să plecăm, iarăși, capul și nici să tăcem! Trebuie să ne purtăm cu Olanda și cu interesele ei în UE și în România exact la fel cum o fac ei. Decent, fără isterii, dar ferm. Și nu am face decât să fim de partea legii și a adevărului. Adevăr pe care, din păcate, diplomația noastră a eșuat cu brio în a-l promova.” (sursa)
Mai mult, printr-o întrebare parlamentară adresată tot azi ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, senatorul Florian Bodog îl ”roagă” pe acesta să comunice ce acțiuni diplomatice va iniția și desfășura de acum înainte pentru eliminarea opoziției olandeze privind acceptarea României în Schengen. Altele, spune Bodog, decât cele de promovare ale intereselor Finlandei și Suediei în Turcia.
În luna mai, la Istanbul, Aurescu a pledat pentru aderarea Suediei și a Finlandei la NATO! Nu trebuia, se întreba atunci și BihorNews.ro, să fie la Stockholm și Helsinki, sau la Haga, și să ceară aderarea României la SCHENGEN?