Principalul corp de clădire în care funcționează Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, cel din Piața 1 Decembrie nr. 10, va trece printr-un amplu și foarte necesar proces de reabilitare.

Florian Bodog, senator PSD Bihor: Proiectul este realizat și finanțat de Guvernul României prin Compania Națională de Investiții (CNI), în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social.
Valoarea totală a lucrărilor este de 136.328.000 lei, inclusiv TVA, din care contribuția Universității din Oradea este de 412.000 lei, inclusiv TVA. Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 6 luni, iar cea de execuție a lucrărilor este de 2 ani.

citește și: Chirurgul Florian Bodog, ales decan al Facultății de Medicină din Oradea


În cadrul acestui amplu proces de renovare vor fi efectuate mai multe lucrări, printre care: acoperirea cu zinc a coifurilor și a corpului central, refacerea ușilor și a ferestrelor conform modelului istoric, restaurarea elementelor decorative ale sălii mari, a holurilor și a casei scărilor, etc.

În plus, podul clădirii va fi mansardat pentru a se crea noi spații de învățământ. Vor fi realizate și intervenții pentru recompartimentarea spațiului interior, conform unei noi organizări funcționale. De asemenea, vor fi reabilitate elementele arhitecturale și ale componentelor artistice: sala festivă, suprafețele parietale, suprafețele elementelor din lemn, suprafețele pictate ale tavanului, tâmplării. La finalul lucrărilor, clădirea facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea va fi protejată antiseismic.

Elegant și somptuos în același timp, imobilul din Piața 1 Decembrie a fost construit în 1894, de către Rimanoczy Kalman jr., găzduind inițial sediul Camerei de Comerț din Oradea.

PSD guvernează pentru oameni și investește în educație! (sursa)

Articolul precedentDupă o nouă sesiune de zbierat, Șoșoacă a fost scoasă de ușieri din plenul Parlamentului European (FOTO)
Articolul următorReuniune a Comandamentului pentru Energie, convocată de premierul Ciolacu, pentru a fi găsite ”soluţii eficiente” pentru ”o vară provocatoare”