În numele eficientizării activității, pe 15 decembrie 2020, Revista FAMILIA a fost ”reformată” de noua conducere penelistă a Consiliului Județean Bihor, scrie printreranduri.net. Banii “salvați” de Ilie Bolojan de la cultură vor fi utilizați pentru a îndeplini promisiunile de campanie atât de necesare ale Bihorului: asfaltări de drumuri, șosele de centură, gaz, etc.
Revista a rămas nu doar fără personalitate juridică, fiind transferată ca anexă în curtea Bibliotecii Județene, dar a fost și serios restructurată. Ioan Moldovan, fostul director al revistei și Traian Ștef, fostul redactor-șef au căzut victime ale reformei decise de Ilie Bolojan. În redacție au rămâs doar patru redactori: Mircea Pricăjan (colaborator al revistei din 2003, apropiat al USR şi al mişcării #Rezist), Alexandru Seres (fost ziarist, actualmente angajat la Primăria Oradea și consilierul din umbră al lui Ilie Bolojan pe probleme de imagine și comunicare), Ion Simuț (critic literar) și Miron Beteg (ex-ziarist). Inițial, numele păstrate au părut surprinzătoare, însă în lumina noilor informații, lucrurile sunt cât se poate de evidente.
Foarte mulți oameni de cultură din Oradea și din țară au criticat vehement această decizie a Consiliului Județean, asimilând reforma cu o desființare de facto. Nici bine nu s-au stins ecourile acestor critici că, iată, celebra revistă de cultură a intrat într-o nouă etapă de ”reformă”. Și de scandal!
În urmă cu câteva zile, fostul directorul al Casei de Cultură a Municipiului Oradea, Flavius Bunoiu a făcut o dezvăluire de-a dreptul incredibilă: Mircea Pricăjan a demarat încă din 14 decembrie 2020 (deci cu o zi înainte de ședința Consiliului Județean Bihor în care s-a decis restructurarea revistei) procedurile pentru înregistrarea mărcii “Familia – revistă de cultură” la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci). Așadar, în nume propriu, “pă” persoană fizică, Pricăjan vrea să dețină brand-ul întemeiat în 1865 de către Iosif Vulcan!
Faptul că la începutul lunii ianuarie, Mircea Pricăjan a ajuns chiar redactor-șef interimar al revistei proaspăt restructurate arată că ”viziunea” sa de înregistrare a mărcii nu a fost deloc întâmplătoare!
Lucrurile nu se opresc însă aici. Vineri, 29 ianuarie, criticul literar Ion Simuț își anunță demisia de la revistă. Într-un editorial publicat în ziarul Crișana, Simuț explică demisia ”ca urmare a presiunii psihologice exercitate de redactorul șef interimar Mircea Pricăjan de a elibera postul în vederea ocupării lui de către un tânăr”.
Ion Simuț spune că Pricăjan l-a șantajat că dacă nu pleacă din redacție, Revista Familia nu mai apare!
„Pricăjan a înțeles foarte bine că nu ești liber decât dacă ai firma ta. Deocamdată, dobândirea mărcii nu e decât un prim pas. Dar, dacă e suficient de inteligent și abil, ca un adevărat userist, care îl poate păcăli pe un liberal, se poate comporta ca și cum ar fi deja proprietar. Redactorul-șef are (crede că are!) libertatea să facă ce vrea el: să dea afară pe cine vrea, să angajeze pe cine vrea, să scoată tirajul dorit, să inițieze colaborările dorite și să le plătească după bunul plac – cu condiția minimală să păstreze aparențele legalității de la stat. O singură problemă ar fi: comportamentul discreționar al unui privat (care face ce vrea în firma lui) este finanțat în totalitate de la stat: salariile redactorilor, tipărirea revistei, plata colaborărilor, expedierile prin poștă. Dar și asta se rezolvă, când PNL și USR-PLUS se află în coaliție la guvernare. Poate că Mircea Pricăjan e un salvator pentru revista Familia, salvând ce se mai poate salva din România, cum îl îndeamnă numele partidului său”, notează Simuț în editorialul său.
După această privatizare a numelui revistei, în asentiment cu Ion Simuț, foarte mulți intelectuali se întreabă dacă Familia va reuși să rămână revista unei comunități culturale sau se va vorbi în continuare de „revista lui Pricăjan”.
Rămâne de urmărit cum vor evolua lucrurile și care va fi soarta revistei. Cu siguranță, însă, reformele transformate în scandaluri nu îi fac deloc bine, mai ales în aceste vremuri de criză.
sursa: printreranduri.net