Black Friday sau Vinerea Neagră a reducerilor are loc, tradițional și internațional, în ultima zi de vineri a lunii noiembrie. În România, anul acesta, s-a stabilit ca Black Friday să aibă loc pe 12 noiembrie.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis câteva sfaturi utile pentru românii care fac cumărături de Black Friday, în contextul în care au fost semnalate și au ajuns în atenția oamenilor legii.

Autoritățile îi îndeamnă pe cei care fac cumpărături online să fie atenți și precauți.

„Unii au început prin ianuarie. (De anul trecut!)

Alții au anunțat că încep săptămâna trecută.

Câțiva i-au dedicat chiar vinerea aceasta (“că se iau banii”), deși tradițional și internațional are loc în ultima zi de vineri a lunii noiembrie.

Indiferent de când este Black Friday, că pică într-o săptămână sau într-o zi de joi, noi vă rugăm să fiți foarte atenți la cumpărături, ca să nu aveți parte de neplăceri!

Așa că…

  • – Evitați să cumpărați online de pe link-uri provenite din surse necunoscute sau măcar analizați-le cu o soluție de securitate înainte de a le deschide!
  • – Nu răspundeți niciodată mesajelor prin care vi se solicită să furnizați date cu caracter personal, financiar sau date de autentificare!
  • – Asigurați-vă că adresa paginii web a magazinului pe care îl accesați este corectă! De cele mai multe ori, denumirile site-urilor înșelătoare se diferențiază de cele corecte doar printr-un singur caracter. De asemenea, nu vă bazați pe aspectul familiar al site-ului, pentru că acesta poate fi imitat cu ușurință.
  • – Verificați întotdeauna o promoție pe canalele oficiale ale magazinului (pagina web, pagini autentificate pe rețelele sociale)!
  • – Dacă este posibil, folosiți un card separat pentru cumpărăturile online pe care să îl alimentați doar cu sumele de bani de care aveți nevoie! Astfel, evitați situația în care, dacă sunt furate datele cardului, să pierdeți o sumă mare de bani.
  • – Verificați-vă regulat conturile, în special înainte și după tranzacțiile online, pentru a fi sigur că totul este în regulă și că nu au apărut tranzacții pe care nu le-ați autorizat.
  • – Încercați să fiți la curent cu metodele de fraudare folosite pe internet. Inventivitatea celor care fac asta este nelimitată!

Fie ca… de acest Black Friday să plătiți doar ce cumpărați!

PS. Noi nu avem reduceri în perioada aceasta. Și nici în alta. Știți voi!”, au transmis reprezentanții MAI.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Claudiu Dolot, anunță înființarea Comandamentul Special Black Friday, care are drept scop supravegherea permanentă, 24 din 24 de ore a ofertelor cu promoții, din această perioadă, indiferent de domeniu de activitate.

Comandamentul, a cărui strategie de funcționare a fost stabilită în urma unei videoconferințe cu toți comisarii șefi și comisarii șefi adjuncți din țară, este coordonat de Paul Anghel, Director General ANPC.

”Am decis înființarea acestui comandament după ce am văzut rezultatele controalelor de zilele trecute, la cei care au ”furat startul” campaniei de reduceri. Așa cum am spus de fiecare dată, manifestăm TOLERANȚĂ ZERO față de orice abatere de le legislația în domeniu. Parte a campaniei ”Protecția Consumatorilor nu se negociază!”, ne dorim ca acest comandament să împiedice transformarea lui Black Friday în Ziua Păcălelilor”, a declarat Claudiu Dolot.

Consumatorii trebuie informați că vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor.

Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință.

Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

În acest context, ANPC a pus la dispoziția consumatorilor din toată țara o adresă de e-mail dedicată, bf@anpc.ro, la care îi invită pe toți cetățenii care constată orice neregulă legată de promoțiile din această perioadă să scrie, să trimită fotografii sau orice document consider că ne poate fi de folos în demersul nostru, în slujba lor

Articolul precedentFilozofia „Black Friday”: în piață toți fură, dar nu e drept să taxăm! De ce taxarea înseamnă oxigen în spital și școli mai bune
Articolul următorCum se conduce corect iarna. „Gheața neagră este cel mai periculos lucru ce ni se poate întâmpla”