Dispozitivele electronice care încălzesc tutunul au devenit tot mai populare în ultimii ani, iar mulți oameni consideră că acestea ar fi mai puțin nocive decât țigările clasice. Există numeroase cercetări și studii, cu rezultate contradictorii, iar subiectul este controversat și departe de a avea un verdict clar.

În primul rând, ideea că vapatul este mai puțin nociv a venit din faptul că aceste dispozitive nu emit gudron. Cu toate acestea, în anul 2019, a fost înregistrată o creștere semnificativă a leziunilor pulmonare asociate cu vapatul, astfel că oamenii au început să se întrebe dacă există într-adevăr o diferență reală față de țigările normale, potrivit healthline.com.

Un lucru important este că țigările electronice sunt destul de noi, drept urmare efectele pe termen lung ale acestora sunt încă incerte.

Compararea riscurilor

Ambele variante au riscuri pentru sănătate, dar există diferențe privind severitatea acestora. Deși nu sunt lipsite de riscuri, țigările electronice sunt, în general, mai puțin dăunătoare decât fumatul, prin comparație, notează sursa citată.

Afecțiuni respiratorii

Atât fumatul, cât și vapatul, vă irită căile respiratorii și plămânii, ceea ce poate contribui la mai multe afecțiuni care afectează plămânii, inclusiv:

  • astm
  • bronșită cronică
  • emfizem

Fumatul crește riscul de boală pulmonară obstructivă cronică, care include bronșită cronică și emfizem. Experții nu sunt siguri care sunt efectele vapatului pe termen lung, dar un studiu din 2020 a sugerat că cei care folosesc țigări electronice au un risc cu aproximativ 40% mai mare de a dezvolta o afecțiune respiratorie decât cei care nu fumează deloc

Anumite produse de vapat pot conține diacetil, o substanță chimică pe care producătorii o folosesc pentru a adăuga o aromă. Această substanță este asociată cu dezvoltarea leziunilor permanente la nivelul căilor respiratorii.

Bolile de inimă

Fumatul este asociat cu hipertensiunea arterială și cu o degradare generală a funcției cardiovasculare. Acești factori, precum și miile de substanțe chimice dăunătoare din țigări, vă pot crește riscul de boli de inimă. O cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății din 2020 a menționat că 20% dintre decesele cauzate de bolile de inimă sunt asociate cu fumatul.

Efectele vapatului asupra sănătății inimii sunt mai puțin clare, dar cercetările au descoperit creșteri similare ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac.

De asemenea, un studiu din 2022 a făcut teste de stres în cazul oamenilor care vapează, care fumează țigări normale sau care nu fumează deloc. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în rândul oamenilor care nu fumează, urmând grupul de vapat și pe ultimul loc grupul care fumează țigări

Cancer

CDC notează că persoanele care fumează au un risc de până la 30 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar și de a muri din cauza bolii decât cei care nu fumează. Cercetările au asociat, de asemenea, fumatul cu un risc crescut de cancer de colon, gât și sân, printre alte tipuri de cancer.

Specialiștii nu au descoperit pe deplin legăturile dintre țigările electronice și cancer pe termen lung, însă multe conțin anumiți agenți cancerigeni exact ca și țigările normale, inclusiv:

  • formaldehidă
  • acetaldehidă
  • nitrozaminele

Cu toate acestea, țigările electronice tind să conțină niveluri mai scăzute de substanțe chimice nocive. Astfel, vapatul reduce expunerea la aceste substanțe chimice și poate reduce riscul de cancer, comparativ cu o persoană care fumează țigări clasice. (ziare.com)

Articolul precedentLecţiile care trebuie învăţate dintr-un divorţ (VIDEO)
Articolul următorRomânia are aproape 91.500 de milionari în dolari (GRAFIC)