Azerbaidjan a lansat, noaptea trecută, un atac militar masiv asupra mai multor regiuni din Armenia, situate în zona de est a ţării.

Ministerul Apărării al Armeniei a raportat “bombardarea intensivă” a pozițiilor armenilor din Sotk, Vardenis, Goris, Kapan, Jermuk, Artanish și Ishkhanasar, precum și a infrastructurii civile.

Oficialii armeni spun că Azerbaidjan folosește drone de luptă, artilerie și arme de foc de mare calibru.

Orașele și satele atacate sunt situate în provinciile Syunik, Gegharkunik și Vayots Dzor de-a lungul graniței de est a Armeniei cu Azerbaidjan.

Oficialii din Apărarea armeană raportează un număr neverificat de victime. Începând cu ora 4:00 a.m., Ministerul Apărării al Armeniei a declarat că luptele de-a lungul graniței continuă cu „intensitate neîncetată” și că armata azeră a întreprins „acțiuni de avansare pozițională”.

Avocatul poporului armean Kristine Grigoryan a declarat că infrastructura civilă, inclusiv casele rezidențiale, sunt vizate de forțele azere. Biroul apărătorului drepturilor omului a primit apeluri conform cărora Kapan, Goris, Jermuk, Vardenis și alte comunități au fost bombardate puternic de la miezul nopții, punând populația civilă în „mare pericol”, potrivit armenianweekly.com.

Coordonatorul Consiliului de Securitate din Goris, Artur Hojabaghyan, a declarat reporterilor că zgomotele bombardamentelor se aud în Goris. El i-a îndemnat pe locuitori să se refugieze în adăposturi și să nu încerce să părăsească orașul.

Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a confirmat atacurile, declarând că acestea au fost ca răspuns la „provocări” și la „sabotajul pe scară largă” din partea armeană, pe care oficialii armeni le-au numit „minciuni”.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că membrii forțelor armate armene au plantat mine în districtele Kelbajar și Lachin, care au fost cedate Azerbaidjanului la sfârșitul Războiului de la Artsakh din 2020.

Miniștrii Apărării din Armenia și Rusia, Suren Papikyan și Serghei Șoigu, au discutat la telefon despre ultimele evoluții de la granița armeno-azerbaidjană, a informat serviciul de presă al departamentului militar al Armeniei.

Ministrul azer de externe Jeyhun Bayramov și secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Karen Donfried, au discutat, de asemenea, telefonic despre ciocnirile și tensiunile în curs de desfășurare de la hotarul dintre Armenia și Azerbaidjan, a declarat serviciul de presă al Ministerului de Externe azer. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.