Fundaţia Conservation Carpathia a început să repopuleze pădurile din Munţii Făgăraş cu zimbri, de peste un an şi jumătate, graţie unui proiect cu fonduri europene şi mai multor parteneri.
În cadrul proiectului LIFE Carpathia, finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE şi de Endangered Landscapes Programme, în toamna lui 2019 au poposit în Munţii Făgăraş primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariţia lor din pădurile României. Zimbrii au venit dintr-o rezervaţie din Germania şi din Munţii Carpaţi din Polonia.
În 2020, la sfârşitul lunii mai, Fundaţia Conservation Carpathia a pus în libertate primii opt zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş, în zona lacului Pecineagu. Zimbrii au fost, iniţial, într-o zonă de carantină, după care au fost eliberaţi într-o zonă mai mare de aclimatizare.
În noiembrie 2020, s-a născut primul pui de zimbru în libertate în Munţii Făgăraş. „Suntem extrem de încântaţi să vedem că se confirmă faptul că Munţii Făgăraş sunt un loc foarte bun pentru zimbri, că aceştia s-au acomodat foarte bine în această zonă. Reproducerea în natură este unul dintre cele mai importante semne ce arată viabilitatea populaţiei unei specii. Îl monitorizăm constant pe cel mic împreună cu întreaga turmă de zimbri ce se simte tot mai acasă în Munţii Făgăraş”, spun reprezentanţii Conservation Carpathia.
După cum precizează biologul Adrian Aldea, manager faună în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia, programul de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş a început în 2019, când a fost construit primul ţarc, în zona Bunea (comuna Rucăr) şi a fost populat cu „primii 11 zimbri”.
Nu există date concrete când ar fi dispărut ultimul zimbru din Munţii Făgăraş, însă se apreciază că arealul lor cuprindea, în trecut, întreg lanţul carpatic. De pe teritoriul ţării ar fi dispărut cu circa 200 de ani în urmă. Ideea reintroducerii zimbrilor vine în contextul general al proiectului de creare a unei zone de natură sălbatică şi de completare a faunei din Carpaţii Meridionali.
Până în prezent, sunt funcţionale două zone de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş, pe raza comunelor Rucăr şi Lereşti, din judeţul Argeş, unde au fost aduşi 20 de zimbri din România (Vânători Neamţ şi Vama Buzăului), dar şi din diverse centre şi rezervaţii din Europa (Germania, Polonia, Marea Britanie, Suedia).
Câţi zimbri vor fi aduşi în total
Zimbri în captivitate există în multe ţări, însă adevărata provocare o reprezintă proiectele de reintroducere în sălbăticie a acestei specii, iar dintre ţările cu cele mai importante efective în libertate pot fi menţionate: Polonia, Ucraina, Belarus, România şi Bulgaria. Până la finalul proiectului (iulie 2024), Fundaţia Conservation Carpathia îşi propune să aducă un număr total de 75 zimbri în trei zone de reintroducere în Munţii Făgăraş.
În ceea ce priveşte valoarea proiectului, toate activităţile ce ţin de reintroducerea zimbrilor în Munţii Făgăraş ajung la 2 milioane de euro.
Reintroducerea zimbrilor este realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia („Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România”). Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale şi care, deopotrivă, să creeze beneficii comunităţilor locale din zona Munţilor Făgăraş.
Proiectul este implementat de Fundaţia Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociaţia Ocolul Silvic Carpathia, Asociaţia de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraş Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş – Basarab I şi ProPark – Fundaţia pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) şi al Fundaţiei Arcadia prin programul Endangered Landscapes Programme (www.endangeredlandscapes.org).
sursa: adevarul.ro