Surse: Partidele din coaliţie nu s-au înţeles pe tema împărţirii prefecţilor pe judeţe. USR cere un „sistem de trageri” ca în cazul instituţiilor europene

Prima zi de negocieri între liderii partidelor din coaliţia de guvernare nu s-a terminat şi cu tranşarea modului de împărţire a prefecţilor pe judeţe, în condiţiile în care atât PNL, cât şi USR-PLUS, vor să aibă reprezentantul lor în teritoriu în mai multe judeţe puternic dezvoltate, susţin surse politice pentru „Adevărul”.

Conform unei decizii mai vechi a coaliţiei, împărţirea presupune că 23 de prefecţi vor fi ai PNL, USR-PLUS va da 14 şi UDMR cinci. Însă modul cum sunt alocate judeţele pare o misiune dificilă, pentru că atât PNL, cât şi USR-PLUS, ar vrea să aibă prefect în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu, Constanţa sau Timiş. De asemene, surse politice susţin că şi UDMR ar vrea pe lângă judeţe ca Harghita, Covasna, Mureş şi Bihorul (judeţ din care este inclusiv actualul ministru al Dezvoltării). 

Potrivit unor surse politice, USR a propus folosirea unui sistem de alegere în ordinea opţiunilor, aşa cum se procedează la nivelul instituţiilor europe. Mai precis, PNL să aleagă primul judeţul unde vrea prefectul, apoi să vină cei de la USR-PLUS. De asemenea, PNL ar fi cel care decide opţiunea cu numărul trei, în timp ce UDMR are opţiunea numărul patru. Tot PNL va decide al cincilea prefect, apoi vor fi cei din USR, dacă negocierea e menţinută. 

Liderul PNL, Ludovic Orban, le-a transmis celorlalţi lideri că va trebui să discute în interiorul partidului, apoi vor fi reluate discuţiile în cadrul coaliţiei de guvernare, susţin surse participante. 

Prin urmare, liderii liberali din teritoriu aşeaptă începerea discuţiilor despre alcătuirea listei de prefecţi,astfel încât negocierea să fie cât mai echitabilă.  

Citeste mai mult: adev.ro/qmh1kp

Articolul precedentUnul dintre miniștrii speculantului Cîțu este putred de bogat. Marile țepe date bugetului de familia politrucului USR
Articolul următorCongresul SUA validează votul de la alegerile prezidențiale. Pence i-a spus lui Trump că nu poate bloca victoria lui Joe Biden