Sursa Predoiu, cea care i-a spus avocatei Teodosiu că Dragnea a fost chinuit în pușcărie la ordinul lui Iohannis, se bucură de credibilitatea acestor zile tulburi și relativiste, cînd totul poate fi adevărat și fals în același timp și cînd fiecare poate pleca acasă cu adevărul său. Dacă e să-i dăm credit sursei și dacă programul de detenție al fostului șef al PSD a fost stabilit la Cotroceni, e limpede că și liberarea lui vine tot de acolo.

Privită cu ochiul de acvilă al analiștilor fără odihnă și al istoricilor clipei, liberarea lui Dragnea nu poate fi rodul întîmplării, deci al bunei funcționări a legii. Dimpotrivă, Dragnea pare să fi fost scos de la bulău la ordin, ca să acopere valul de înjurături la adresa „României educate“. Să observăm și noi că acest album de fotografii al președintelui Iohannis atinsese, în ajunul ședinței judecătorești de la Giurgiu, un nivel de condamnări fără precedent. Toată lumea a dat cu compunerea de pămînt, iar Iohannis a fost făcut cu ou și cu oțet pînă și de oamenii dreptei, de intelectualii care l-au susținut, de pupătorii săi dorsali, de vechii propagandiști și de unitățile militare din presă. Așa un necaz n-a mai pățit președintele nici la eliberarea din funcție a Codruței Kövesi. Prin urmare, ar zice vulturii analizei politice, era nevoie de o cantitate mare de dinamită ca să fie astupată rușinea.

După cum s-au desfășurat lucrurile, sursa Predoiu pare să se fi scăpat în cunoștință de cauză, mai ales că, după lege, Dragnea îndeplinise de mult condițiile eliberării condiționate. E posibil, deci, ca Dragnea să fi fost păstrat la fezandat pentru a fi folosit într-un moment de avarie.

Mai mult decît atît, liberarea lui Dragnea nu e un eveniment singular. El e începutul unei serii profitabile de gafe politice care, dacă sînt reglate fin din butoane, pot aduce mari servicii. După cum se vede, unul a fost deja adus președintelui prin stingerea vîlvătăii din jurul „României educate“. Apoi, Dragnea va putea fi alipit iarăși PSD, aceluiași PSD care bate PNL în sondaje. Indiferent că Dragnea își va ataca foștii colegi sau nu, readucerea pe tapet a Ciumei Roșii și repornirea fabricii de ură sînt floare la ureche pentru niște jurnaliști bine instruiți.

Dacă Dragnea s-ar alinia, să zicem, cu ideile AUR, cu naționalismul antivaccinist, atunci el ar fi ușor de transformat în țap ispășitor pentru catastrofa medicală din toamna-iarna acestui an, cînd pandemia va umbla iar la procentele PNL-USR-PLUS. Dacă Dragnea și-ar face propriul partid (naționalist, desigur, cu alde Codrin Ștefănescu și Rădulescu-Mitralieră, cu naiști și stegari daci), lucrul ăsta ar lovi direct în AUR, ar produce o harababură binevenită pe partea naționalistă a stîngii politice.

Iar dacă Dragnea n-ar face nimic, nu e nici o problemă, valoarea lui stimulativă se reglează din dosare. E chemat la DNA, apoi la tribunal, în funcție de necesarul de ură. Dragnea poate fi audiat ori de cîte ori se împrumută Cîțu sau mai înjură cineva „România educată“. Orice ar face și ar spune Dragnea, beneficiarii sînt Iohannis și Guvernul.

Și toate aceste beneficii rămîn valabile, chiar dacă sursa Predoiu ar fi mințit. (sursa)

Articolul precedentHARTĂ. Cod portocaliu și galben de furtuni violente și ploi torențiale, în cea mai mare parte din țară
Articolul următorElevii depun plângere penală pe numele ministrului Educației: ”Vom solicita președintelui începerea urmăririi penale”